Stát chce zmírnit pravidla pro hostinské

Eko, čtk
24. 10. 2006 11:02
Praha - Sdružení na ochranu spotřebitele protestuje proti zmírňování hygienických podmínek pro restaurace.
Foto: Aktuálně.cz

Ministerstva průmyslu a zdravotnictví chtějí z vyhlášky, která teprve před dvěma roky zpřísnila podmínky pro restaurace či školní jídelny, odstranit téměř polovinu paragrafů. Týkají se například stavebních požadavků, zásobování vodou, sanitárního zařízení či uchovávání pokrmů.

Vyhlášku v minulosti ostře kritizovali provozovatelé restaurací. Podle odhadů ministerstva museli do úprav požadovaných vyhláškou investovat zhruba 1,5 miliardy korun. Ve školních jídelnách se investice pohybují kolem 25 až 30 miliard Kč.

Zdraví hostů v ohrožení?

Proti rušení paragrafů ale dnes ostře vystoupilo Sdružení na ochranu spotřebitelů (SOS). Podle něj plánované změny v hygienické vyhlášce mohou snížit ochranu zdraví zákazníků restaurací.

Foto: Aktuálně.cz

Nově vyhláška například neukládá provozovatelům restaurací povinnost oddělovat toalety pro personál a pro hosty a podobně benevolentně přistupuje i k oddělení záchodů pro muže a ženy. Počet toalet by se v budoucnu neměl stanovovat podle kapacity restauračního zařízení. Mluvčí sdružení Ivana Picková upozornila také například na to, že novela vyhlášky rovněž ruší povinnost, aby v umyvadle na WC tekla teplá voda.

Svíčková po čtyřech hodinách pryč

Z vyhlášky například zmizí požadavek na lhůtu pro prodej teplých pokrmů do čtyř hodin po jejich výrobě, která se příčila například přípravě tradiční svíčkové či guláše.

Nové podmínky se budou řídit hygienickými předpisy EU. Současné české byly jsou v mnohém přísnější.

SOS nevadí zmírnění vyhlášky, která stanovila velmi přísná pravidla pro některé pokrmy a jejich uchovávání v restauračních zařízeních. "Stanovení 24 hodin k jejich možné konzumaci bychom považovali za rozumnou hranici. Není možné sklouznout do druhého extrému s tím, že guláše a podobné pokrmy se budou v restauracích ohřívat několik dní," uvedla Jarmila Hubená z SOS, která za krok zpět považuje zrušení povinnosti používat v restauračních provozech pákové baterie.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tuzex oficiálně existuje

MPO připravilo seznam zhruba 150 právních norem z různých oblastí, které by se měly změnit nebo zrušit, aby nezatěžovaly živnostníky a malé podniky. Jejich změna bude podle ministra trvat několik let. Samo ministerstvo navrhlo předsedovi vlády zrušení 16 vyhlášek. Jednou z norem je například vyhláška o založení podniku zahraničního obchodu Tuzex z roku 1953.

 

Právě se děje

Další zprávy