Stát chce přesvědčit banky, ať se nebojí a půjčí firmám

Ekonomika Ekonomika
21. 2. 2009 15:02
NERV chce banky v krizi motivovat k poskytování úvěry pro podniky
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Motivovat bankovní sektor k udržení objemu úvěrů, například formou státní garance pro malé a střední podniky - taková by měla být podle Národní ekonomické rady (NERV) jedna ze zbraní v boji proti ekonomické krizí.

Jak se změnil trh s úvěry od propuknutí krize? V Česku především vzrostlo riziko půjčování peněz. Banky a domácnosti se ohledně půjček staly obezřetnějšími, řada podniků si stěžuje na obtížnější podmínky pro získání úvěru.

"Řekl bych, že banky mají stále eminentní zájem poskytovat úvěry, přeci jen to je hlavní zdroj jejich zisků. Nicméně s rozšiřující se krizí se zvyšuje riziko nesplácení úvěrů, které musí banky reflektovat do své obchodní strategie. Proto banky zpřísňují kritéria, které vyžadují, aby byl úvěr poskytnut," vysvětlil analytik Milan Lávička ze společnost Atlantik FT.

Objem úvěrů poskytnutých podnikovému sektoru podle České bankovní asociace loni vzrostl o 14,3 procenta na částku 850,6 miliardy korun. Zvýšily se ale i ceny za úvěry.

Foto: Aktuálně.cz

"V české ekonomice stouplo riziko půjčování peněz, což se musí projevit a projevuje v jejich ceně a tedy i dostupnosti pro některé firmy," řekl mluvčí České bankovní asociace Jan Matoušek.

Za prvních dva týdny v tomto roce se podle Hospodářské komory zvedly úrokové sazby u provozních úvěrů o 1,5 až dvě procenta, a to navzdory opakovanému snížení úrokových sazeb ČNB. 

Jak ale vyplývá ze statistik centrální banky, z dlouhodobého hlediska podnikatelské úvěry, které jsou klíčové pro fungování podniku, v úročení výrazné změny nezaznamenávají. "Rozdíl tedy bude pouze v přísnějších podmínkách pro poskytnutí," dodává Lávička.

Sazby hypoték se prakticky nemění

Kroky centrální banky prozatím dopadají tlumeně i na hypotéční trh. I zde totiž převládá averze k riziku a spolu s ní rostou rizikové prémie.

"Sazby hypotečních úvěrů jsou prozatím prakticky na stejné úrovni jako po většinu loňského roku," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Bez výrazných změn by měly být i v v dohledné době.

Průměrná úroková sazba sledovaná v Hypoindexu v prosinci dosáhla úrovně 5,69 procenta, zatímco v lednu byla na hodnotě 5,54 procenta. Na své maximu se dostala v srpnu, a to na 5,82 procenta.

Podle ministerstva pro místní rozvoj loni klesl tuzemský hypotéční trh o pětinu. Banky tak poskytly občanům hypoteční úvěry za necelých 114 miliard korun. O rok dříve to však bylo přes 142 miliard korun. Nicméně tento rozdíl je dán i tím, že v roce 2007 si lidé vzali hypotéky za rekordní sumu.

 

Právě se děje

Další zprávy