Stát chce poprvé rušit burčákovou firmu, nabízela vodu

Tomáš Fránek
1. 12. 2009 9:10
Firma dodávala na trh burčák, ve kterém bylo až 72 procent vody
Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: ČT24

Brno - Stát chce kvůli prodeji falšovaného burčáku poprvé sáhnout až k nejtvrdšímu trestu, ke zrušení firmy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce prosadit, aby burčák už nemohla prodávat společnost E.S.E. z Miroslavi na Znojemsku. Ta letos zjistila, že firma prodávala falšovaný burčák, ve kterém bylo 72 procent vody a také syntetické barviva. Za jejich pomoci je možné z bílého burčáku vyrobit červený nebo zamaskovat, že je ředěný vodou.

Známá firma

Firma přitom falšovala burčáku už loni, letos inspekce zjistila šest špatných vzorků.

Prodejcům, kteří burčák ředí vodou, hrozí od inspekce pokuta až několika stovek tisíc korun. Inspekce chce ale navíc prosadit zrušení firmy.

"V tomto případě bude kvůli recidivě a přidávání barviv uložena pokuta vyšší než obvykle. My bohužel nejsme orgán, který může firmám odebírat živnostenské oprávnění nebo usilovat o vymazání z obchodního rejstříku. Budeme proto iniciovat jednání s příslušným živnostenským úřadem," uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Firmu E.S.E. založil v létě 2008 Frantiček Šťavík z Brna. Ten už v roce 2006 prodával burčák, ve kterém bylo vína velmi málo- obsahoval 96 procent vody, což je rekordní údaj.

Firmu E.S.E. už ale podle obchodního rejstříku Šťavík nevlastní, převedl ji deset dnů po založení na Vladimíra Pinku. Na adrese firmy nikdo telefony nebere.

Desítky tisíc litrů

Zákonem povolená doba pro prodej burčáku začala 1. srpna a končí 30. listopadu. Loni byl falšovaný každý sedmý kontrolovaný burčák, předloni téměř každý čtvrtý. Letos zatím inspekce odhalila ze 40 odebraných vzorků devět nevyhovujících.

Burčák se - po vstupu země do Evropské unie - musí prodávat jako česká národní specialita za specifických podmínek, vyplývajících ze zákona o vinohradnictví a vinařství. Jako burčák tak může být označen nápoj vyrobený pouze z hroznů z tuzemských vinic a musí být uvedeno, kdo burčák vyrobil.

Burčáku se na podzim prodají desítky tisíc litrů, na trh jej dodávají jak malí vinaři, tak velcí producenti.

 

 

Právě se děje

Další zprávy