Stát chce dražší mýto pro kamiony, dopravci protestují

ČTK ČTK
30. 9. 2013 6:45
Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia proto viní stát z porušení dohod.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo dopravy navrhuje od ledna zvýšit sazby mýtného pro kamiony.

Podle Lidových novin (LN) má být konečný návrh nových cen hotov ještě do voleb, které se uskuteční koncem října. Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia proto viní stát z porušení dohod.

Ministerstvo podle své mluvčí Andrey Volaříkové zatím neupřesnilo, jak konkrétně se jednotlivé sazby mýtného podle emisních tříd změní.

Od ledna by to mělo být zhruba o 30 až 80 haléřů za kilometr. Dosud autodopravci platí za mýto podle emisních tříd, do nichž patří, od 1,67 koruny za kilometr do 8,24 koruny za kilometr, píše deník.

Mluvčí Česmad Bohemia Martin Felix listu řekl, že podle dohody s ministerstvem dopravy by se ceny mýtného až do konce příštího roku zvedat neměly.

Podle Volaříkové dohoda s dopravci existuje, i tak je ale možné ceny mýtného o několik procent zvýšit. Dopravci s tím ale nesouhlasí.

Mýtné platí od roku 2007 vozidla nad 12 tun a od roku 2010 také vozy nad 3,5 tuny, v roce 2011 přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy. Přestože stát loni na mýtném vybral rekordních 8,7 miliardy korun, očekával výnos kolem deseti miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy