Stát chce dát oboru miliardáři. Ta ale asi neexistuje

Tomáš Fránek
10. 2. 2010 15:49
Spor o oboru, ve které nyní hospodaří exšéf Hamé, rozhoduje také soud
Daňci v oboři v Hamburku.
Daňci v oboři v Hamburku. | Foto: Reuters

Brno -  Stát už sice rozhodl, že převede pozemky v oboře v Radějově v Chráněné krajinné oblasti na exšéfa konzervarenské firmy Hamé Leoše Novotného, jenže věc má háček. Obora podle všeho vůbec právně neexistuje.

Zjistili to právníci z kanceláře Veřejného ochránce práv, kteří se celou kauzou obory v Radějově zabývají. Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová proto v závěrečné zprávě žádá, aby byl vydán zákaz dalšího užívání obory.

Podle Seitlové totiž obora zanikla už v roce 2003, neboť majitelé pozemků v honitbě nepostupovali podle zákona. Podle kanceláře veřejného ochránce práv se navíc ukazuje, že obora poškozuje vzácnou přírodu, která je součástí biosférické rezervace Unesco.

Poškození vzácné přírody

„Existence obory na území CHKO Bílé Karpaty je zcela zřejmě v rozporu s ustanovením zákona o ochraně přírody a krajiny, a navíc je zjevné a v konkrétním případě i prokázané, že dopady obory na chráněné ekosystémy jsou značně negativní," uvedla Seitlová v závěrečném stanovisku. V něm kritizuje nečinnost úřadů.

Seitlová dnes vyzvala proto správu chráněné oblasti, aby rychle zahájila řízení podle zákona o ochraně přírody a krajiny o zákazu užívání honitby Obora Radějov jako obory. Správa zatím svůj další postup zvažuje.

Úřady by měly podle Seitlové měly návrhu na zákaz obory vyhovět s tím, že nařídí Novotnému snižování stavů zvěře v ní. V březnu 2011 by měly být minimální. V podstatě to znamená úplnou likvidaci dančí obory.

Veřejný ochránce práv se začal problémy s oborou v Radějově začal zabývat poté, co se v ní neúnosně přemnožili daňci a Novotný nechal desítky kusů postřílet bez ohledu na to, zda šlo o březí kusy.  Kontroly ukázaly, že v ní bylo 1258 daňků, tedy třikrát více než bylo povoleno. Žilo v ní i 66 jelenů, což je dvakrát více než připouštěly stanovené normy. Novotný ČTK v závěru loňského roku řekl, že vše uvede podle přání ochranářů do pořádku.

Stát už směnu schválil

Ministerstvo zemědělství už navíc rozhodlo, že oboru na Novotného mohou převést státní Lesy výměnou za jiné pozemky. Ochranáři přitom v minulosti žádali, aby byla obora převedena na státní Agenturu ochrany přírody a krajiny.

Ministerstvo zemědělství dnes výsledky šetření kanceláře ombudsmana nechtělo komentovat s tím, že jde o problém, který řeší státní podnik Lesy ČR. Mluvčí Lesů Zdeněk Boublík uvedl, že podnik o šetření ví, odpovědi na otázky ohledně dalšího osudu obory slíbil poslat až zítra.

Spor se už dostal až k premiéru Fischerovi. Starostům obcí se nelíbí, že by tento pozemek o rozloze 1130 hektarů měl dostat do rukou soukromý majitel.

"Jde o skrytou privatizaci. Obáváme se, že přírodně nejatraktivnější část našeho regionu bude pro veřejnost definitivně uzavřena nebo zásadně omezena novým vlastníkem," stěžovali si starostové v otevřeném dopise premiérovi Janu Fischerovi. Žádali ho, aby směnu pozemků zastavil. Proti převodu obory protestuje také jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Novotný, který za oboru nabídl státnímu podniku dohromady 1390 hektarů rozdrobených po celé republice, má na věc opačný názor. "Když bude mít obora jednoho pána, bude to nejlepší řešení," tvrdí podnikatel, který patří mezi stovku nejbohatších podnikatelů v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy