Stát čelí hrozbě, že přijde o zvýhodnění mezi věřiteli

Tomáš Fránek
24. 1. 2008 20:15
Praxi kritizují experti i veřejný ochránce práv
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Stát by mohl v brzku přijít o výhodné první místo mezi věřiteli. Ústavní soudci mají na stole návrh na zrušení několika paragrafů v daňových zákonech, podle nichž je při placení dluhů zkrachovalých firem první na řadě právě stát.

Soudci nad to nyní dostali do rukou důležité vodítko. Je jím právní rozklad z dílny úřadu veřejného ochránce práv. Experti Otakara Motejla se v něm podle zjištění Aktuálně.cz jasně postavili proti zvýhodňování státu před ostatními věřiteli.

"Ke zvýhodnění státu před ostatními věřiteli v konkursním řízení nejsou věcné ani právní důvody," píše se v rozkladu.

Není žádný důvod

Motejl se přidal na stranu těch, kteří se kloní například ke zrušení paragrafů v daňových zákonech, jež upravují vracení přeplatku daně z přidané hodnoty.

Podle zákona mohou správci zkrachovalých firem vracet přeplatek jen v případě, že nemají jiné dluhy vzniklé před krachem firmy u státních úřadů. Pokud takové dluhy jsou, musí se přeplatek přednostně použít na umoření pohledávek za státem.

"Toto ustanovení není v souladu s požadavky předvídatelnosti a vnitřní bezrozpornosti právního řádu, které vyplývají z Ústavy," uvedl Motejl.

Signály pro veřejnost

Ústavní soudci už přitom v jednotlivých případech zavedenou praxi kritizovali. Vadil jim postup, podle kterého si stát daňové přeplatky krachujících společností nechává a vyrovnává jimi dluhy, které firmy před vyhlášením konkursu nadělaly na zdravotním nebo sociálním pojištění.

V případě zkrachovalé firmy Textilana z Liberce tak soudci rozhodli, že stát nemůže zvýhodňovat sám sebe před ostatními věřiteli a používat peníze, které měl jako přeplatek daně z přidané hodnoty vrátit.

V případě Textilany šlo o třistatisícový přeplatek, u jiných firem jde o miliony korun.

Situaci dlouhodobě kritizují správci konkursních podstat.

"Tisíce lidí v průběhu mnoha let řeší problém, který si stát vytvořil, a který neumí či nechce zastavit. Nerespektování soudní moci mocí výkonnou je vážným signálem pro veřejnost, že také nemusí dodržovat zákony," uvedla Jarmila Veselá z Komory specialistů pro krizové řízení ve svém vystoupení před poslanci.

 

Právě se děje

Další zprávy