Staropramen kvůli velké vodě preventivně nevaří pivo

ČTK ČTK
3. 6. 2013 12:52
Distribuční areál pivovarské společnosti v Radotíně ráno zaplavila voda
Pivovar Staropramen v Praze.
Pivovar Staropramen v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Společnost Pivovary Staropramen v pondělí nad ránem v souvislosti se záplavami z preventivních důvodů přerušila výrobu ve svém pivovaru na pražském Smíchově. Distribuční areál pivovarské společnosti v Radotíně ráno zaplavila voda, a je proto zcela uzavřen.

"Jedná se o preventivní opatření, kterým chceme zajistit bezpečí našich zaměstnanců, minimalizovat případná rizika a usnadnit práci záchranným složkám snížením dopravní zátěže v Praze," zdůvodnil přerušení výroby v pivovaru mluvčí tuzemské pivovarské dvojky Pavel Barvík.

"Jsme si vědomi závažnosti této situace, proto od počátku záplav aktivně komunikujeme s krizovými týmy městských částí Praha 5 a Praha 16 a podnikáme veškeré kroky k minimalizaci negativních dopadů," uvedl Barvík k uzavření skladu v Radotíně. "Zároveň se připravujeme se na další kroky v souvislosti s dalším vývojem," dodal.

Vltava v Praze bude oproti původním předpokladům kulminovat později, než se očekávalo, patrně až v odpoledních hodinách. Korytem řeky protéká 2840 metrů krychlových vody za sekundu, normální průtok je přitom 149 kubíků, řekla kolem 09:30 na dotaz ČTK mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Protipovodňové bariéry v Praze jsou postaveny do výšky, aby zvládly průtok 3250 kubíků vody za vteřinu. Evakuováni už ale museli být obyvatelé části Zbraslavi a Modřan. Obyvatelé Smíchova mají být podle radnice Prahy 5 evakuováni až při průtoku 3000 m3/s.

Za stoletou označují vodohospodáři vodu v Praze při průtoku nad 4000 metrů. Ničivé povodně z roku 2002 dosáhly v metropoli síly pětisetleté vody.

 

Právě se děje

Další zprávy