Staří známí v akci, úřad zabrzdil zakázku Liberce

Tomáš Fránek
28. 5. 2009 9:40
Úřad zrušil zakázku na sanaci skládky
Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zasáhl do další soutěže vyhlášené městem Libercem.

Úřad nařídil zopakovat soutěž, ve které magistrát vybral sdružení Zlaté návrší (vytvořené libereckými firmami Syner, Nisainvest a Integra) na sanaci skládky Zlaté návrší za desítky milionů korun. Magistrát musí zaplatit navíc pokutu ve výši 30 tisíc korun.

Komise bodovala

Liberec a Syner

  • Propojení magistrátu v Liberci a společnosti Syner dlouhodobě kritizuje jak místní opozice, tak protikorupční organizace.
  • Z protokolů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) tak například vyplynulo, že firma při přípravě šampionátu v lyžování získala ze státních dotací za si 400 milionů korun.
  • Firma figurovala nejen jako dodavatel jedné z celkově nejdražších staveb (rekonstrukce kolejí), ale zároveň působila jako koordinátor akcí, na kterých se sama podílela.

Úřad zjistil, že magistrát při zakázce porušil zákon. Komise, která hodnotila tři nabídky a přidělovala body jednotlivým firmám, chybovala. Nabídky firem magistrátní komise neposuzovala podle předem stanovených podmínek, ale přidala tam další, které zvýhodnily Syner, Integru i Nisainvest.

Sdružení libereckých firem tak získalo víc bodů než jejich konkurenti. "Takový postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, uchazečům bylo na základě uvedeného pochybení zadavatele přiděleno nesprávné bodové ohodnocení," uvedl antimonopolní úřad.

Magistrát tvrdí, že postupoval podle zákona a nikoho nezvýhodnil. Podle magistrátu je na odborném posouzení členů komise, kolik bodů jednotlivým nabídkám přidělí. A v novém kole výběru zase vybral sdružení firem z Liberce. O tom, zda se proti výsledkům někdo odvolá, bude jasno 3. června.

Úřad podle libereckých ale nemůže zpochybňovat činnost komise. "Pokud by byl oprávněn polemizovat či jiným způsobem zpochybňovat odborný názor a závěry hodnotící komise, pak by požadavek upravený v zákoně na odbornost této komise ztrácel jakýkoliv smysl," tvrdí zástupci magistrátu.

Musíte zdůvodňovat

To ale antimonopolní úřad odmítl. Jeho zástupce Pavel Herman uvedl, že komise musí vždy řádně zdůvodnit, za co body jednotlivým firmám přidělila. A úřad vyzval zástupce magistrátu, aby při opakovaném tendru splnil všechny požadavky na průhlednost řízení.

Sanace skládky má stát asi 70 milionů korun, Liberec chce většinu peněz získat z fondů Evropské unie.


 

Právě se děje

Další zprávy