Šťára v sídle Porsche, prokuratura hledá důkazy podvodu

Karel Toman
21. 8. 2009 10:15
Porsche záměrně manipulovalo s cenami akcií Volkswagenu, míní žalobci

Stuttgart - Svého času nejlépe placený výkonný ředitel v Německu Wendelin Wiedeking je v hledáčku tamních žalobců. Čelí podezření z manipulace s cenami akcií a vyzrazení vnitřních informací.

Žalobci včera vtrhli hledat důkazy do centrály firmy i soukromých domů. Kromě Wiedekinga je vyšetřováno také několik dalších lidí z bývalého vedení automobilky Porsche, včetně bývalého finančního ředitele Horsta Härtera.

Vleklá bitva automobilky Porsche o převzetí kontroly nad automobilkou Volkswagen, která Porsche přivedla na pokraj bankrotu a Wiedekinga i Härtera nakonec stála židle, tak dostává právní pointu.

Žalobci totiž podezřívají Porsche, že tajně skoupilo opce na skoro 75 procent akcií a vyhnalo tak cenu běžně obchodovatelných akcií uměle vysoko. S cenou 1000 euro za kus tak vloni na chvíli udělali z Volkswagenu nejcennější společnost na světě.

Podle Financial Times tak Porsche začínalo připomínat spíš investiční fond, když ve fiskálním roce 2008 vydělalo na obchodu s opcemi na akcie VW 6,8 miliard euro, zatímco prodejem svých aut „jen" jednu miliardu euro.

Po vyzrazení bublina praskla

Mozky za tímto „čarováním" s akciemi, lépe řečeno hlasovacími právy k nim, měly být podle žalobců právě Wiedeking s Härsterem. Podle agentury Reuters prokuratura vyšetřuje i jejich poradce.

Už tak finančně vypjatý boj Porsche o převzetí mnohem většího Volkswagenu změnila však nakonec hospodářská krize v ohromné zadlužení výrobce sportovních vozů. To nakonec přispělo k opačnému scénáři, než Porsche zamýšlelo - ke sloučení s VW.

(Text pokračuje pod galerií)

Minulý týden se majitelé automobilky, rodina Porsche - která je navíc pokrevně i majetkově spřízněna s rodinou Piëch, majiteli Volkswagenu - části dluhu zbavila prodejem 17 procent akcií VW do Kataru. Od té doby cena akcií VW klesla o 40 procent na 144 euro za kus.

Němečtí analytici odhadují, že cenová bublina, za jejíž vytvoření je teď bývalé nejužší vedení automobilky Porsche vyšetřováno, bude splaskávat ještě v následujících týdnech. Zástupci německých investorů proto volají po změně tamních zákonů, který umožňuje utajený nákup opcí na akcie.

Německý finanční regulátor Bafin, z jehož popudu začala prokuratura machinace s akciemi VW vyšetřovat, se případem zabývá od letošního května.

 

Právě se děje

Další zprávy