Stanjura dal registru čtyřku a chce chvalitebnou

ČTK ČTK
17. 12. 2012 17:16
Pracovníci opavského úřadu ministrovi řekli, že by nejraději pracovali s původním systémem
Foto: Ludvík Hradilek

Opava - Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) oznámkoval současný registr silničních vozidel čtyřkou. Chce, aby do budoucna fungoval alespoň na dvojku. Novinářům to řekl v Opavě, kde na tamním odboru dopravy funkčnost registru kontroloval. Jakými kroky a kdy toho chce dosáhnout, ale neuvedl.

Pracovníci opavského odboru dopravy mu řekli, že by nejraději pracovali s původním systémem, který měli k dispozici do června. "Takovýto návrat ale dnes už možný není," řekl ministr.

Podle něj základní funkce registr plní. "Musíme přijmout taková technická opatření, která umožní hladký provoz. Není možné, aby odbavení jednoho klienta trvalo až padesát minut, což se v minulosti stávalo," uvedl.

Opavu si na svou revizní cestu nevybral náhodou. V letech 2002 až 2010 zde působil jako primátor. "Věděl jsem, že mi tady podají pravdivé informace. Že nic nebudou přibarvovat na růžovo ani zbytečně dramatizovat," řekl.

Propojení registrů

Centrální registr vozidel měl dopoledne několik krátkodobých výpadků. Systém sice většinu času fungoval, byl ale podle úředníků pomalý. Na nižší rychlost si úředníci stěžovali například v Rakovníku, Hradci Králové, Českých Budějovicích a Sokolově. Odpoledne se systém zrychlil.

Registr vozidel je od minulého týdne propojen s databází takzvaných základních registrů. Úředníkům mají usnadnit práci tím, že si mohou údaje o žadatelích dohledat v databázi osob a adres nemovitostí a převést je do registru vozidel.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který ve funkci skončil začátkem prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy