Stamiliony v městských firmách už nepůjde zatajit

Tomáš Fránek
9. 7. 2013 14:15
Městské podniky musí zveřejňovat informace o hospodaření i smlouvy, rozhodl soud

Brno - Toky stamilionů korun i podezřelé smlouvy uzavírané firmami, ve kterých mají podíl města a kraje, se už utajit nepodaří.

Městské podniky, jako jsou například teplárny nebo úklidové firmy, totiž nemohou informace o hospodaření skrývat za obchodní tajemství či režim obchodního zákoníku, ale musí zveřejňovat informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nejvyšší správní soud tak dal zapravdu v několika soudních sporech společnosti Forum Energy, která jako akcionář městského podniku Teplárna České Budějovice dva roky marně usilovala o získání informací o hospodaření a smlouvách podniku. V něm má město 80procentní podíl.

Akcionář teplárny chtěl například získat smlouvy a dodatky, které firma uzavřela na poskytování poradenských služeb. Neuspěl, protože vedení teplárny smlouvy podřadilo pod režim obchodního zákoníku a odmítlo je zveřejnit.

Podobně dopadly žádosti Forum Energy o informace ohledně investic ve výši 400 milionů do nové turbíny nebo odsíření za půl miliardy korun. Teplárna odmítala informace sdělit. „Jsme firma jako každá jiná, nemůžeme sdělovat informace podléhající obchodnímu zákoníku, poškodilo by nás to," uvedlo vedení firmy.

Potřeby veřejnosti

Nejvyšší správní soud ale rozhodl, že společnosti s podílem města, jako jsou teplárny, jsou veřejné instituce, které nemohou informace utajovat s odkazem na obchodní tajemství nebo obchodní zákoník. A to z několika důvodů.

Veřejná instituce, která nesmí údaje tajit, je podle soudců i firma, ve které město či kraj vykonává dohled na základě soukromého práva (obchodního zákoníku). „V posuzovaném případě vlastní 80% podíl Statutární město České Budějovice jako veřejnoprávní korporace (veřejná instituce hospodařící s veřejnými prostředky), které tímto i fakticky vykonává svůj veřejný dohled," rozhodli soudci.

Podle soudců je nepochybné, že Teplárna České Budějovice sleduje svou obchodní činností dosažení zisku. „Nelze však přehlédnout, že hlavním předmětem podnikání jsou činnosti související s výrobou tepla a elektřiny a jejich prodejem a činnosti s tím související. Tyto činnosti považuje Nejvyšší správní soud bezpochyby již ze své podstaty za činnosti spočívající v uspokojování potřeb veřejnosti," rozhodli soudci.

A podle nich je tedy jednoznačně veřejným zájmem, aby občané obce měli dostatečné dodávky tepla a elektrické energie. „V tomto ohledu tedy Teplárna České Budějovice plní veřejný účel i přes to, že se jedná o akciovou společnost sledující svou činností dosažení zisku," rozhodli soudci a potvrdili, že firma je povinna informace zveřejňovat.

Teplárna zajišťuje základní dodávku tepla a teplé vody pro České Budějovice. Dvě třetiny tepla dodává do průmyslových podniků a infrastruktury, třetinu spotřebovaly na topení a ohřev vody domácnosti. V roce 2012 teplárna měla 1164 odběratelů, z toho 27 804 domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy