Srovnání s konkurencí: Stát v Lesích přišel o miliardu

Karel Toman
27. 10. 2010 18:00
Příští rok může hospodaření státního podniku skončit ještě hůře, varují ekologové
3. místo v kategorii Živly v lese: Invaze, Jaroslav Horníček
3. místo v kategorii Živly v lese: Invaze, Jaroslav Horníček | Foto: Jaroslav Horníček/Hnutí Duha

Hradec Králové/Brno - Jen za letošní první pololetí přišel stát kvůli špatnému hospodaření svého podniku Lesy ČR nejméně o jednu miliardu korun.

Vyplývá to z porovnání cen dřeva prodávaného podnikem Lesy ČR a firmou Lesy města Brno, které deníku Aktuálně.cz poskytlo Hnutí Duha. Podle Duhy je v ohrožení zdraví českých lesů.

Lesy ČR slíbily srovnání cen okomentovat, po urgencích však ani po týdnu své stanovisko nedodaly. V tiskové zprávě z minulého týdne jen zopakovaly, že zvolená metoda prodeje "při pni" (viz box) je pro podnik výhodná a "byla prokázána v řádu 0,5 miliardy Kč ročně."

Také dotaz Aktuálně.cz, jak k tomuto číslu podnik dospěl, zůstal bez odpovědi.

Dnes přitom Lesy ČR začaly otevírat obálky veřejné soutěže na těžbu dřeva na celý příští rok.

Těžba "na pařezu"

  • Při prodeji dřeva tzv. "při pni" ("na pařezu", "nastojato"),  si jedna těžařská firma sama stromy těží, měří, oceňuje a vzápětí kupuje , transportuje a dále zpracovává či prodává (tzv. komplexní zakázka). Lesy ČR pak ještě firmě zaplatí náklady na těžbu.
  • Při prodeji dřeva "na odvozním místě" vlastník nebo správce lesa zadá těžařské firmě těžbu dřeva a  přiblížení  z lesa na cestu nebo do skladu dřeva. Tam si pak sám dřevo změří, ocení a prodá. Dřevařské společnosti zaplatí za těžbu a přepravu kmenů.
  • Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že stát metodou "při pni" přichází o velké částky "Forma tržního prodeje dříví prostřednictvím vlastních organizačních jednotek je pro LČR efektivnější, než je prodej dříví nastojato jiným podnikatelským subjektům" (NKÚ, kontrolní akce 03/14, 2004).
  • Také auditorská firma E. T. Kearney, kterou si najalo ministerstvo zemědělství, doporučila dřevo "při pni" vůbec neprodávat.

Zdroj: Hnutí DUHA

Obálky už se otevírají

"Tím bylo zahájeno vyhodnocování soutěže na práce v lesích s prodejem dříví 'při pni' pro rok 2011. Veřejná zakázka má 108 částí. Jediným hodnotícím kritériem je nabídková cena," uvádí podnik v tiskové zprávě.

Státní podnik tak podle Duhy může příští rok prohospodařit mnohem víc, než prostý dvojnásobek vypočtené pololetní ztráty roku letošního.

Zatímco totiž letos podnik těžil metodou "při pni" (viz box) jen polovinu všeho svého dřeva, v roce 2011 jí bude těžit dřevo veškeré, a to navíc na samotné hranici obnovy lesa, tedy zřejmě ve větším množství, než letos.

Průměrné výnosy uvádějí Lesy ČR ve výročních zprávách. Hnutí DUHA dospělo ke srovnání tak, že porovnalo hospodářské výsledky Lesů města Brna, Městských lesů Pelhřimov, a také nejmenované lesní správy Lesů ČR v okolí Brna s průměrem dosaženého Lesy ČR v republice za první pololetí letošního roku.

Miliarda míň pro stát za půl roku?

Státní podnik prodával letos v prvním pololetí v průměru za 1072 Kč/m3 a průměrný  výnos - po odečtení nákladů na těžbu a přiblížení z lesa - činil 765 Kč/m3 dřeva .

Lesy města Brna, které prodávají dřevo samy, tzv. na odvozním místě, dosáhly průměrného výnosu 1021 Kč/m3. Podle Duhy tak dosáhly o 256 Kč/m3 lepší průměrný výnos, než kolik dosahují Lesy ČR v průměru celé republiky, ačkoliv na většině ostatního území roste kvalitnější dřevo.

Pro celkový objem těžby 4 303 000 m3 dřeva, které Lesy ČR vytěžily během prvního pololetí letošního roku, tento rozdíl znamená nejméně o miliardu korun menší zisk.

Ve srovnání s oblastmi s kvalitnějším dřevem, než jaké roste v okolí Brna, vynikne láce dřeva od Lesů ČR ještě výrazněji.

Například jiný veřejný majetek - Městské lesy Pelhřimov - dosáhl v lednu až srpnu letošního roku průměrný výnos po odečtení nákladů na těžbu a přiblížení z lesa 1463 Kč/m3 dřeva.

Peníze budou chybět na obnovu lesů

Duha uznává, že přesnější by bylo srovnání výdělku podle jednotlivých sortimentů dřeva (tj. podle kvality). "To ale není možné provést, protože při prodeji dřeva metodou 'při pni' není přesné zařazení do sortimentů známo. Lesy ČR totiž prodávají dřevo, jehož přesnou kvalitu a hodnotu neznají," řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

"Už při hrubém srovnání s obecními podniky však vychází, že státní lesy přicházejí půlročně přinejmenším o miliardu korun," dodává.

"Peníze, které vláda takto přelije do kapes několika dřevařských společností, budou citelně chybět na vylepšování zdravotního stavu našich lesů," dodává.

Vláda, která nechá svůj podnik takto špatně hospodařit, podle něj nemůže věrohodně obhájit proklamovanou snahu o úspory.

 

Právě se děje

Další zprávy