Šrotovné zatím bez vlivu, obchod propadl i v únoru

Ekonomika Ekonomika, red eko
6. 4. 2009 8:55
V únoru skončil s přebytkem 8,7 miliardy korun
Dělník v automobilce Dongfen Motor Company
Dělník v automobilce Dongfen Motor Company | Foto: Reuters

Praha - Zahraniční obchod skončil v únoru s přebytkem 8,7 miliardy korun. To je meziročně o 4,3 miliardy méně. Vyplývá to z pondělních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Vývoz podle předběžných údajů klesl v únoru meziročně v běžných cenách o 22,2 procenta a dovoz o 21,5 procenta.

"Únorové výsledky obchodní bilance zatím nevybočují z vývoje předchozích pěti měsíců: poklesy vývozu a dovozu jdou "ruku v ruce" a výsledné obchodní saldo se sice ztenčuje, ale zatím nijak dramaticky," doplnil ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Šrotovné ještě nepůsobí

Na únorových číslech se zatím neprojevilo německé šrotovné, které má výrazný vliv na výrobu v tuzemských automobilkách

"Na výsledku zahraničního obchodu se nejvíce podílela produkce automobilového průmyslu. Zavedení šrotovného v okolních státech se začíná pozitivně odrážet v poptávce po nových automobilech a reálně se v bilanci zahraničního obchodu plně projeví v dalších měsících. Už nyní ale registrace nových vozů Škody Auto v celé Unii vzrostla oproti lednu o 8400 vozů," říká ředitel Odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Oživení v automobilovém průmyslu je podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela jediným pozitivem na výsledcích zahraničního obchodu.

"Je důležité, aby stát přistoupil k rychlému schválení reformních kroků na ozdravení ekonomiky a navýšení státních investic například do výstavby dopravní infrastruktury a alespoň trochu tak pomohl nahradit chybějících zakázky tuzemským firmám, které pro mnoho z nich představují existenční riziko," doplňuje Kužel.

Letos by podle Mertlíka mohl zahraniční obchod skončit v mírném deficitu. "Tento odhad je součástí našeho nového makroekonomického výhledu, v němž očekáváme pro letošek propad HDP o 2,6 procenta a průmyslové výroby o 12 procent. Vyjde-li tento náš odhad, dostane se český zahraniční obchod do schodku poprvé od roku 2004," dodává ekonom.



 

Právě se děje

Další zprávy