Šrotovné končí, Škoda Auto chystá další propouštění

Ekonomika Ekonomika
7. 9. 2009 7:51
O práci by mohlo přijít na 2000 brigádníků a 500 zaměstnanců
Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - Škoda Auto se chystá na propouštění stovek pracovníků.

Podle Hospodářských novin je důvodem konec šrotovného v sousedním Německu a pokles zájmu o model Fabia. Vedení firmy proto nyní intenzivně vyjednává s odboráři.

"S ukončením šrotovacích prémií očekáváme, že poptávka po fabiích bude klesat. Vrcholná kapacita je dvanáct set vozů denně. To by mohlo klesnout někam mezi osm set a tisíc," řekl listu Holger Kintscher, šéf ekonomiky Škody Auto. Útlum může přijít do dvou až tří měsíců.

Pokud se jeho slova naplní, firma se začne nejdříve zbavovat brigádníků. Podle listu by jich mohly odejít až dva tisíce.

Mohla by se tak opakovat situace z počátku roku, kdy o práci přišlo více než 3000 brigádníků.

"Pokud by šlo jen o krátkodobý třetinový pokles, lidé by přešli na jiné pozice. Při delším propadu by se vypověděly agentury, skončily by asi dva tisíce lidí. Pokud ale bude útlum pokračovat a firma nenajde nové trhy, přijde v příštím roce o práci až pět set kmenových zaměstnanců," vysvětlil šéf odborů Jaroslav Povšík.

Propouštění kvůli poklesu výroby by ovšem nezasáhlo jen mladoboleslavskou automobilku.

"Škodovka je naším klíčovým zákazníkem, pro fabii jsme jediným dodavatelem reflektorů. Pokud klesnou objednávky o třetinu, musíme zrušit jednu směnu a propustit 25 lidí z montáže a předvýroby," vysvětlil deníku například Marek Ryšavý, výrobní ředitel společnosti Hella Autotechnik.

 

Právě se děje

Další zprávy