Šrotovné drží ruský Avtovaz nad vodou. Už je ziskový

Radek Pecák Radek Pecák
14. 7. 2010 9:28
Ruská šrotovací prémie je poměrně vysoká. V přepočtu 33 000 Kč.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Moskva - Zavedení šrovného hodně pomohlo největší ruské automobilce AvtoVAZ. Ta ve druhém čtvrtletí vydělala miliardu rublů (přes 650 milionů Kč). Pro internetový server BBC to uvedl prezident společnosti Igor Komarov.

Přitom ještě v prvním čtvtletí měla ztrátu 2,6 miliardy rublů v prvním čtvrtletí a za minulý rok Avtovaz proděla téměř 50 miliard rublů.  

Prodej aut této značky se oproti prvnímu čtvrtletí více než zdvojnásobil  na téměř 150 000. Více než 40 procent těchto automobilů bylo prodáno v rámci programu šrotovného, píše BBC.

Šrotovné zlevní nové auto o 33 000 Kč

Od začátku března lze v Rusku při nákupu nového automobilu smontovaného v továrnách na území státu získat prémii 50 000 rublů (téměř 33.000 Kč) za odevzdání vozu staršího deseti let. Na šrotovné byla vyčleněna částka deset miliard rublů, která by měla podpořit prodej 200 000 nových aut. 

Na zavedení prémie částečně vydělala i automobilka Škoda, které se také na jaře zvýšily prodeje u modelů vyráběných v závodě Volkswagenu v ruské Kaluze. "Největší část koláče ovšem ukrojí domácí Avtovaz, neboť právě jeho levné modely kupují ti, kteří využívají šrotovací prémii," uvedl pro deník Aktuálně.cz šéf zastoupení koncernu Volkswagen v Rusku Martin Jahn. 

Šrotovné zřejmě v Rusku poběží celý rok. Ruský premiér Vladimir Putin totiž nedávno na zasedání vlády uvedl, že na program šrotovného hodlá vyčlenit dalších 10,5 miliardy rublů.

 

Právě se děje

Další zprávy