Správce zmizelých povolenek: Brusel maří práci policie

Karel Toman
3. 2. 2011 10:46
V pátek se začne obchodovat ve dvou ze tří zemí, kam české povolenky zmizely
Dým stoupající z celulózky na pobřeží Bajkalu.
Dým stoupající z celulózky na pobřeží Bajkalu. | Foto: Reuters

Praha - Evropská komise od pátku povolí obchodování s povolenkami v některých zemích.

Český správce registru emisních povolenek, odkud se v lednu ztratilo 1,3 milionu pohledávek za více než 400 milionů korun, z toho vůbec není nadšený.

Obchodovat se má totiž začít ve dvou ze tří zemí, kde po hackerském útoku české povolenky skončily.Evropská komise tím podle společnosti OTE, která český registr spravuje, maří policejní vyšetřování a snahu policie ukradené české povolenky za stovky milionů korun na zahraničních účtech zajistit.

Otevření obchodování správce nedoporučuje

"OTE jako správce českého rejstříku nedoporučuje otevření obchodování v žádné evropské zemi," řekl deníku Aktuálně.cz ředitel společnosti Jiří Šťastný. „Tak jsme to také sdělili příslušnému generálnímu direktorátu Evropské komise," dodal.

Někdy v třetí lednovém týdnu těsně před 19.lednem zmizely z registru OTE povolenky, mimo jiné 470 tisíc kusů z účtu brněnského obchodníka Blackstone Global Venture a 700 tisíc povolenek skupiny ČEZ.

Evropská komise pak zastavila obchodování s povolenkami do 26. ledna, aby poté STOP stav o další týden prodloužila.

Povolenky, které mají každá své unikátní číslo, se nakonec našly na účtech v Estonsku, Německu a Velké Británii.

OTE: Komise maří práci policie

Věc od té doby šetří policejní útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Podle Šťastného však Evropská komise svým čtvrtečním rozhodnutím obchodování obnovit práci policie komplikuje.

"Otevření rejstříků dříve než budou dohledané povolenky zajištěny před dalším pohybem vidím jako zmaření dosavadní práce policie," řekl Šťastný. Tak zvané spotové neboli denní obchodování s povolenkami totiž probíhá velmi rychle a podle Šťastného mohou už nalezené povolenky přejít do dalších rukou a budou se muset hledat znovu.

Podle prohlášení komise ze čtvrtečního rána předložily Francie, Německo, Nizozemsko, Slovensko a Británie dostatečné záruky, že jejich registry splňují minimální bezpečnostní požadavky. Na splnění těchto požadavků podle Šťastného pracuje i OTE.

Evropská komise v příštích dnech očekává zprávy i od dalších zemí a po jejich zhodnocení 24 hodin před otevřením registru o tom bude informovat.

 

Právě se děje

Další zprávy