Správce Cupka: Sazka prodělala stamiliony za kvartál

Zdeněk John
18. 5. 2011 14:48
E-Invest podal návrh na předběžné opatření, které by zastavilo přezkum pohledávek
Foto: Jan Langer

* Penta obvinila PPF a KKCG, že chtějí prosazovat bankrot Sazky * U soudu leží tři záchranné plány * Správce Cupka: Sazka vykázala od ledna do března ztrátu zhruba 867 milionů.

Praha - Společnost E-Invest podnikatele Martina Ulčáka, která spolupracuje s generálním ředitelem Alešem Hušákem i s jedním ze zájemců o Sazku, investiční společností Penta, navrhla soudu vydání předběžného opatření, aby insolvenční správce Sazky Josef Cupka zastavil přezkoumávání přihlášených pohledávek. E-Invest chce, aby se nejprve rozhodlo o návrhu společnosti na Cupkovo odvolání.

E-Invest také požádal soud, aby posunul o jeden měsíc schůzi věřitelů Sazky, která se má konat 26. května. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Sazka je v úpadku od konce března.

Cupka přitom právě v těchto dnech rozhoduje o osudu klíčové více než osmimiliardové pohledávky Občanského sdružení Zelený ostrov.

"Nejspíš zítra, nejpozději pozítří pošlu Městskému soudu v Praze žádost, aby rozhodl, zda odmítne zmíněnou pohledávku kvůli tomu, že je vadná (podepsaná neoprávněnými osobami - pozn. red.), nebo zda ji vrátí do přezkumného jednání," řekl Cupka Aktuálně.cz.

Hlavní akcionář Sazky ČSTV se snaží o zlegalizování pohledávky, Hušákovi odpůrci v řadách sportovních svazů naopak dělají vše, aby byla neplatná.

Insolvenční správce Josef Cupka, který pohledávky za Sazkou roztřídil na oprávněné a neoprávněné, si k pohledávce OSZO vyžádal minulý týden další informace. Od pověřeného správce, který nyní může za Zelený ostrov mluvit, se dozvěděl, že se občanské sdružení k pohledávce nehlásí.

E-Invest Cupkovi vyčítá údajné vazby na společnosti KKCG a PPF. Upozorňuje také na to, že nedodržel termín pro odevzdání pohledávek za Sazkou roztříděných na oprávněné a neoprávněné.

E-Invest společně s Pentou stojí za firmou Gladiolus, která nabízela Sazce úvěr přibližně 2,5 miliardy korun zajištěný majetkem Sazky. Kvůli této smlouvě přitom soud nařídil Sazce omezení nakládat s majetkem.

Tři návrhy na záchranu, jeden jako druhý?

Loterijní společnost Sazka vykázala od ledna do konce března letošního roku značnou ztrátu Insolvenční správce Cupka uvedl sumu 867 milionů korun.

Proti tomu se ale ohradil mluvčí Sazky Jan Tuna. "Ztráta společnosti za období od 1. ledna do 28. března 2011 je ve skutečnosti o celých 144 milionů Kč po zdanění nižší, než uvádí Josef Cupka," uvedl v zaslaném prohlášení.

U soudu nyní leží tři návrhy na reorganizaci Sazky. První podal Aleš Hušák, druhý ostravská firma BQ Investments a třetí společně PPF a KKCG. Manažer PPF zodpovědný za Sazku Kamil Ziegler označil Hušákův plán za bezcenný, to samé ale zní v opačném směru.

"Návrh PPF a KKCG na reorganizaci Sazky dokazuje, že samotnou reorganizaci nemyslí vážně a že na věřitelské schůzi 26. 5. budou prosazovat bankrot Sazky. Potvrzuje to fakt, že jejich plán je nekonkrétní a v hlavních rysech se prakticky neliší od plánu, který předložilo vedení Sazky a který PPF a KKCG kritizují... Naznačuje to, že jeho autoři buď nerozumí byznysu Sazky, anebo má tento plán sloužit jen k vytvoření dýmové clony, přičemž ve skutečnosti jde o prosazení bankrotu/konkurzu Sazky," píše v prohlášení za Pentu její mluvčí Martin Danko.

 

Právě se děje

Další zprávy