Spořitelna útočí, hraje o stamiliony z OP Prostějov

Tomáš Fránek
17. 5. 2010 15:50
Boj o konkurz na OP Prostějov se už odehrává u soudů a státních zástupců
Foto: Petr Protivánek

Brno - Česká spořitelna, která bojuje v konkurzu oděvní firmy OP Prostějov o stovky milionů korun, ostře útočí na soud i správce firmy.

Banka poslala další stížnost, podle které chce prošetřit postup při odvolání krizového vedení firmy v čele s generálním ředitelem Jiřím Tuvorou. Ten firmu vedl pouhých několik týdnů. Pak jej odvolal insolvenční správce textilky.

A spořitelna také ve svém podnětu zpochybňuje kvality správce Jaroslava Svobody. Podle banky jde o právníka, který není ekonom a nemá zkušenosti s vedením a řízením tak velké firmy, jakou OP Prostějov je/byl.

Banka si stěžuje všude

Česká spořitelna celkově zastupuje bankovní konsorcium s pohledávkou 1,2 miliardy. Podle soudu byla banka propojena s managementem firmy, což byl jeden z důvodů jejího vyřazení z věřitelského výboru.

Banka podle dokumentu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, žádá soud, aby okamžitě prošetřil, za jakých okolností bylo odvoláno krizové vedení firmy. Požaduje také informace o tom, kdo vlastně nyní firmu řídí.

"Požadujeme prověřit, zda správce postupuje při spravování podniku s péčí dobrého hospodáře," uvedla spořitelna ve stížnosti.

Česká spořitelna se už také obrátila na krajské i vrchní státní zastupitelství s tím, že soudce Jan Kozák, který dostal insolvenční řízení na starost, vůbec neměl tuto kauzu řešit.

"Dostal to jiný soudce, než který to měl podle rozvrhu práce soudu dostat," uvedla právní kancelář Clifford Chance, která Českou spořitelnu zastupuje. Podle stížnosti zveřejněné v insolvenčním rejstříku tak byl podle ní porušen insolvenční zákon.

Spořitelna a její právníci tím nepřímo naznačují, že výběr soudce byl záměrný. Soudce Kozák totiž spolupracuje v konkurzu oděvní firmy se stejným insolvenčním správcem (Jaroslavem Svobodou) jako v dalším velkém konkurzu, a to společnosti Javořice.

Rozhodla podatelna

V obou případech přitom patří ke klíčovým věřitelům stejné firmy, personálně propojené s podnikateli Petrosem Michopulosem a Karlem Kuropatou. Soudce Kozák odmítá, že by se nějak snažil ovlivnit, aby kauzu Prostějova či Javořice získal. "Co na to mám říct, rozhoduje o tom podatelna," řekl Kozák.

OP, který je od května v konkurzu, dluží svým věřitelům asi 1,6 miliardy korun. V březnu sice soud povolil firmě reorganizaci, podnik ale neměl dostatek peněz na provoz a plán reorganizovat výrobu vzdal. Za první tři měsíce letošního roku OP vykázal provozní ztrátu 104 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy