Spoření na státní důchod: Odevzdáte víc, než dostanete?

Ekonomika Ekonomika
1. 11. 2012 10:55
Ministerská analýza naznačuje, že těsné většině lidí se reforma vyplatí. Experti pochybují
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Polovině lidí se může vyplatit převést své důchodové pojištění do soukromých fondů. Vyplývá to ze zprávy ministerstva práce a sociálních věcí o penzijním pojištění, o které informuje čtvrteční MF Dnes.

Vyplývá z ní mimo jiné i zjištění, že pokud lidé zůstanou ve státním systému, většina z nich odevzdá více peněz, než pak v důchodu dostane.

"Pro 60 procent mužů a 50 procent žen by mělo být výhodné vyslyšet volání současné vlády a zúčastnit se důchodové reformy. Tedy přesměrovat část svého příjmu do soukromých fondů," píše deník.

Výkon a poplatky fondů ministerstvo vynechalo

Když totiž lidé zůstanou ve státním průběžném systému, zaplatí za celý život na pojistném podstatně více, než nakonec ve formě penzí dostanou zpět. Státní systém je z tohoto pohledu výhodný jen pro lidi s nižšími příjmy a pro ženy, které plánují více dětí. Podle ministerských analytiků by proto zhruba polovina lidí tratila méně, pokud by přistoupila na soukromou penzi.

Vyplývá to alespoň z velké zprávy o důchodovém pojištění, kterou každé dva roky vydává ministerstvo práce a sociálních věcí a kterou má k dispozici deník MF Dnes.

"Autoři však výhodnost porovnávali jen podle plateb do státního systému a vyplacených peněz. Nezabývali se tak například výkonem soukromých fondů či jejich poplatky," upozorňuje deník.

Ručička výhodnosti vstupu do takzvaného druhého důchodového pilíře, o jehož spuštění od Nového roku bude příští týden definitivně rozhodovat Sněmovna, je podle ministerstva mírně vychýlena ve prospěch lidí s vyššími příjmy.

Výhody přestupu jsou "zanedbatelné"

To je však asi jediné, na čem se ministerští úředníci shodnou s nezávislými odborníky, kteří výhodnost soukromého spoření na penzi posuzovali před nimi, připomíná deník.

Podle dřívějších studií je totiž částečné vyvázání se ze státního systému výrazně výhodné pro podstatně méně lidí. Například výpočty CERGE-EI hovoří jen o deseti procentech žen a zhruba třetině mužů. V obou případech jde o mladší a bohatší lidi. Podobně vyšly i vlastní výpočty MF Dnes.

"Ministerstvo říká jen to, kolika lidem se vyplatí přejít. Neukazuje ale velikost výhody," říká Jiří Šatava z CERGE-IE s tím, že by mohla být zanedbatelná.

 

Právě se děje

Další zprávy