Spor o těžbu zlata v Jeseníkách se znovu otevírá

Tomáš Fránek
11. 11. 2009 13:18
Nejvyšší správní soud vyhověl stížnosti společnosti Altenberg
Zlatý nuget - zlato v jeho přírodní podobě
Zlatý nuget - zlato v jeho přírodní podobě | Foto: Zlaté mince - numismatika

Brno -  Soud v Praze musí znovu projednat žalobu společnosti Altenberg, které stát zakázal průzkum nalezišť zlata a drahých kovů ve Zlatých Horách na Jesenicku.

Nejvyšší správní soud tak vyhověl stížnosti firmy, která se snaží zvrátit stanovisko Ministerstva životního prostředí. To v roce 2007 rozhodlo, že těžba zlata je v rozporu se surovinovou politikou státu. Podle ministerstva stát nemá zájem na těžbě v této lokalitě a je pro ponechání zásob surovin pro budoucí využití.

Raději to necháme

„I přes vzrůstající cenu zlata na světových trzích v současné době neexistuje naléhavá potřeba zásoby vytěžit, a z hlediska hospodárného nakládání s nerosty je proto vhodnější nepovolovat stanovení předmětného průzkumného území," uvedla ministerská komise v rozhodnutí o nepovolení průzkumných prací.

Městský soud v Praze žalobu firmy zamítl a potvrdil verdikt politiků, neuznal námitku firmy Altenberg, podle které může aspoň v lokalitě udělat průzkum. „Ten neznamená, že se bude těžit," uvedla firma v žalobě.

Podle Nejvyššího správního soudu stanovisko Městského soudu nebylo dostatečné, chybí tam zdůvodnění, proč tak rozhodl.    "Aktuální nezájem státu na případné těžbě není ještě sám o sobě důvodem, pro který lze shledat rozpor průzkumu ložisek se státní surovinovou politikou," uvedl v usnesení senát soudu s předsedou Jaroslavem Hubáčkem.

Městský soud musí případ znovu projednat a řídit se stanoviskem NSS.

Úřady se neshodly

Zlato se ve Zlatých Horách těžilo od 13. století až do začátku 90. let minulého století. Poté těžba skončila, když státní orgány dospěly k závěru, že ložisko je téměř vyčerpané.

Firma Altenberg v roce 2007 uvedla, že má k dispozici souhlasné stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu, které v rozporu s ministerstvem životního prostředí rozhodlo o tom, že průzkum ložisek nevadí. Na ministerstvu životního prostředí se nakonec proti záměru postavil tehdejší ministr Petr Jan Kalaš.


 

Právě se děje

Další zprávy