Spor o mlékomaty se hrotí, Velebu stál natržené kalhoty

Karel Toman
29. 4. 2010 14:35
Popularita automatů dohnala mlékárny k agresivní kampani, tvrdí zemědělci
Foto: T-Mléko

Praha - Natržené kalhoty si v pondělí podle svých slov odnesl prezident agrární komory Jan Veleba ze strkanice v pražské restauraci Sahara Cafe. Byl totiž násilím vyveden z tiskové konference, na níž společnost Tetra Pak informovala mimo jiné i o zdravotních rizicích prodeje mléka z automatů.

Podle Tetra Paku ale Velebovi kalhoty nikdo nenatrhl. "To vůbec není pravda. To je dezinformace, to tvrdí pan Veleba," komentovala věc mluvčí Hana Zmítková.

Spor o kvalitu mléka z automatů, které zemědělcům umožňují alespoň částečně prodávat s vyšší marží, okamžitým ziskem a nezávisle na velkých mlékárnách a obchodních řetězcích, se každopádně v Praze vyhrotil do konfliktu, který musela ukončit až přivolaná policie.

Obě strany se teď obviňují z dezinformací a agresivní kampaně.

Veleba: vyhodil mě Němec a řval jako tygr

"Vyvedl mě majitel restaurace na pokyn pořadatelské agentury, jejíž jméno neznám a na pokyn pořadatele tiskovky, což byla firma Tetra Pak. "To nikdo od nás nebyl, vyvedl ho někdo z té tiskovky, my jsme to ale nikdo neviděli," odmítá číšník ze Sahara Cafe, že by někdo "od nich" Velebu vyhodil.

"Nene, vyvedl mě německy mluvící muž, který řval jako tygr. A protože jsme se neměli k odchodu, vytlačoval mě ven a při tom žďuchání mi praskly kalhoty," trvá na své verzi Veleba. "Zavolali na nás policii. Ta přijela, zeptala se o co šlo, a zase odjeli," vybavuje si Veleba, který podle svých slov musel celou situaci "vydýchat".

"Něco podobného jsem v životě nezažil, a to jsem se už zúčastnil nějakých stávek a demonstrací," vzpomíná šéf agrární komory.

Na konferenci Tetra Paku se dostavil s Tomášem Kořínkem ředitelem firmy Toko, která automaty v Česku distribuuje a pokrývá s nimi asi 70 % místního trhu a se soukromým zemědělcem, který mléko ze své produkce prodává v automatech v okolí Prahy.

Tetra Pak: mléko z automatů lidem škodí

Foto: Ludvík Hradilek

Právní kroky za incident Veleba nezvažuje. Na pondělí 3. května ale svolal vlastní tiskovou konferenci, kde chce o celé události i o kvalitě mléka z automatů informovat noviny.

Podle mluvčí Agrární komory Eugenie Línkové bude mít plánovaná tiskovka stejné důvody, kvůli nimž šel Veleba na pondělní konferenci Tetra Paku: "Vyvrátí mýty,  šířené těmi, kdo se bojí rozdílné kvality mléka z krabic," napsala mluvčí v dnešní pozvánce.

"Dozvíte se, proč může konzumace mléka z automatů ohrozit lidské zdraví, jaká je kvalita takového mléka a které mléko spotřebitelé preferují," stojí naopak v pozvánce, kterou Tetra Pak rozesílal před svou vlastní tiskovkou nazvanou Pít či nepít mléko z automatu? posílal.

Podle Tetra Paku ale Agrární komora o celé události dezinformuje.

"Pan Veleba šíří dezinformace," tvrdí Zmítková. "Snažil na konferenci velmi vehementně protlačit s kelímky a čerstvým mlékem. Pořádající agentura se rozhodla, že ho tam nepustí. Když majitel nebo provozní viděl, jak tam křičí, tak zavolal policii," řekla Zmítková.

"Kdyby nás o to slušně požádal, účast na konferenci bychom mu povolili," řekla. Takto ale podle ní "narušil koncepci celé konference." Jejím cílem podle Zmítkové nebylo varovat před mlékem z automatů, ale upozornit, že průmyslově vyráběné mléko je stejně kvalitní jako to od farmářů prodávané v automatech. 

Zemědělci: budeme se bránit a bude to bolet

Zemědělci ale vidí v tažení proti automatům cílenou kampaň právě ze strany mlékáren a řetězců. "Jsme zemědělci, na tak agresivní kampaň nejsme zvyklí. Nerozumíme tomu, vždyť prodej z automatů nepokrývá ani půl procenta českého trhu s mlékem," diví se Vladimír Smetana, obchodní zástupce firmy Toko, která v Česku prodala přes 110 automatů.

Tetra Pak se proti tomu ohrazuje. "To není vůbec kampaň proti nim. Přímo ze dvora se může prodat 0,36 procent produkce mléka, což je přibližně deset milionů litrů. My prodáváme asi 360 milionů litrů. Nás to skutečně neohrožuje," tvrdí Zmítková.

Zemědělci si ale trvají na svém. "Zřejmě za tím stojí i pan hlavní hygienik Michael Vít, který v lednu v televizi znectil automaty jak jen mohl," přidává se mluvčí komory Línková. To si myslí i prodejce Smetana. "Budeme se bránit," tvrdí. "Bude je to bolet," slibuje i Veleba, který chce víc prozradit až na pondělní tiskovce.

 

Právě se děje

Další zprávy