Spor o Bakalovy hornické byty rozetne až cizina

Ekonomika Ekonomika
25. 3. 2010 12:39
Firma RPG couvá z arbitráže, bojí se zaujatosti českých soudů
Zdeněk Bakala. Byty mu dělají starosti
Zdeněk Bakala. Byty mu dělají starosti | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Společnost miliardáře Zdeňka Bakaly RPG Industries SE oznámila, že se stahuje z arbitráže vedené s ministerstvem financí, v níž jde o spor kolem hornických bytů.

Bakalou najatý právník Robert Amsterodam oznámil, že nevěří v nestrannost soudů a úřadů v Česku a obrátí se proto na mezinárodní justici.

Jako důvod svého rozhodnutí RPG uvedla usnesení, které přijala sněmovna v prosinci minulého roku. Bakalova společnost  je přesvědčena, že poslanci vážně ohrozili její právo na spravedlivý proces.

"České soudy i česká vláda jsou zjevně a průkazně ovlivněny tímto usnesením, které je podle našeho názoru neústavní," řekl Amsterdam, mezinárodní právník RPG Industries a RPG Byty, Bakalových firem.

"Dokud ústavní soud toto usnesení nezruší, máme vážné pochyby o tom, že se nám v České republice dostane spravedlivého procesu. Proto jsme se rozhodli, že se z arbitráže stáhneme, a rozhodčímu soudu jsme již odeslali uznání žalobního návrhu."

Celý spor o to, zda nájemníci bytů mají právo na základě dřívějších Bakalových slibů je koupit a za jakou cenu, se tak znovu dostává na začátek.

Foto: OKD

Byty v rámci privatizace těžařské firmy OKD získala společnost Karbon Invest v září 2004. Zavázala se je při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům. Firmu pak koupila společnost RPG Industries a byty nyní vlastní její dceřiná společnost RPG Byty. Za převod bytů dostala RPG Industries od ministerstva financí pokutu 30 milionů korun, protože podle něj porušila privatizační smlouvu. Firma pokutu odmítala zaplatit, protože prý žádný smluvní závazek neporušila. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa v pátek uvedl, že pokud firma i po poslední upomínce zaplatit odmítne, podá ministerstvo žalobu k rozhodčímu soudu.

Vlastníka moravskoslezských bytů podrobuje kritice hlavně ČSSD a její místopředseda Lubomír Zaorálek. "RPG Industries nepopírá předkupní právo nájemníků, popírá ale téměř vše z toho, co říká Zaorálek," uvedl právník. "Jsme odhodláni obrátit se na jakýkoli soud v jakékoli jurisdikci, abychom hájili naše práva a zastavili očerňovací kampaň pana Zaorálka," dodal Amsterdam.

 

Právě se děje

Další zprávy