Spolchemie je ve ztrátě, trh se ochladil

ČTK ČTK
2. 5. 2013 10:06
Spolchemii zasáhlo ochlazení na trhu s chemickými výrobky
Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Ústecká chemička Spolchemie loni vykázala ztrátu 175 milionů korun. Do ztráty se propadla po zisku 186 milionů korun v roce 2011.

Firma loni utržila 4,39 miliardy korun, což je o osm procent méně, než plánovala, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí Spolchemie Marie Logrová. 

Spolchemii zasáhlo ochlazení na trhu s chemickými výrobky. Poptávka v segmentu pryskyřic klesla o 16 procent. Syntetické pryskyřice přitom jsou pro Spolchemii klíčový produkt. Pokles trhu se projevil i v oboru anorganiky, spotřební chemie a oleochemie. 

Společnost zatěžují také úvěry z minulých let. V roce 2009 chemička měla existenční potíže a přežila jen díky dohodě s věřitelskými bankami. Loni však uzavřela dohodu o refinancování úvěrů ve výši 2,2 miliardy korun, čímž si zajistila větší stabilitu. Zároveň Spolchemie snížila své zadlužení o 150 milionů korun. 

Pro letošní rok předpokládá Spolchemie dosažení vyšších tržeb než loni. "Přestože celosvětový obchod mírně stagnuje i v prvních měsících letošního roku, věřím, že s pomocí přijatých úsporných opatření se nám podaří rok 2013 ukončit minimálně s tržbami cca 4,7 miliardy korun, které jsou nad průměrem srovnatelných firem v daném odvětví," uvedl výkonný ředitel firmy pro provoz a obchod Martin Procházka. 

Spolchemie je přední evropský výrobce syntetických pryskyřic. Většina výroby směřuje do zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy