Špekáčky jsou v ohrožení. Uzenáři píší do Bruselu

Petr Havel (spolupracovník redakce)
11. 11. 2007 14:30
Ochrannou známku žádají pro desítky masných výrobků
Foto: Jiří Mevald

Praha - Čeští potravináři hodlají vyrazit do boje za špekáčky a další uzeniny. Špekáčky si jako svou specialitu chce totiž v Bruselu zaregistrovat Slovensko a kabanos by zase mělo rádo Polsko.

Ministerstvo zemědělství, Český svaz zpracovatelů masa a Sdružení drůbežářských podniků zaslaly Evropské komisi argumenty proti možnému zápisu vybraných slovenských a polských masných výrobků.

A je tu ještě jeden plán. Potravinářská komora vážně uvažuje o registraci tradičních tuzemských masných výrobků v rámci EU a v současné době jedná s ministerstvem o formě této žádosti.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdila mluvčí komory Dana Večeřová. Podle ní k tomu tuzemské potravináře vede především snaha, aby čeští výrobci nebyli diskriminováni. A také, aby špekáčky nebo kabanos či jiné masné výrobky, které se v České republice dlouhá léta vyrábějí, měly zachovánu tradiční recepturu a tedy i chuť, na kterou je český spotřebitel zvyklý.

To v praxi znamená, že by Brusel - v případě, že žádost uspěje - chránil několik desítek masných výrobků.

Přibližně tři desítky masných výrobků, kromě špekáčků, například gothaj, debrecínský párek či salámy Vysočina nebo Poličan, by měly být ve všech zemích EU chráněny jako "tradiční zaručené speciality". A výsledek? Uzeniny se stejnými názvy by bylo sice možné v jiných zemích vyrábět, avšak jen podle tuzemských receptur.

Ministerstvo zemědělství s potravináři souhlasí. "Podporujeme jakoukoli propagaci tradičních produktů," uvedl Petr Habáň z tiskového odboru ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy