Špekáčky jsou česká tradice, uzná už i Brusel

Tomáš Fránek
19. 10. 2010 15:05
Do sídla unie nedorazily žádné námitky, špekáčky jsou chráněnou značkou
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Kostelecké uzeniny

Brno/Brusel - Boj o záchranu špekáčků končí pro české výrobce a spotřebitele úspěšně. Podle zjištění online deníku Aktuálně.cz nestojí nic v cestě tomu, aby pochoutce od táboráků udělila Evropská unie oficiálně ochranu.

Špekáčky - podobně jako lovecký salám a spišské párky - budou v brzké době moci využívat označení "Zaručená tradiční specialita" v podobě loga EU.

Kvalita bude zaručená

Do dnešního dne totiž do sídla unie v Bruselu nedorazila žádná námitka nebo stížnost, která by ochranu EU mohla ještě zvrátit.

Potvrdil to europoslanec Jan Březina, podle kterého ochrana EU pomůže zvýšit kvalitu špekáčků na tuzemském trhu.

"Špekáček opatřený logem EU totiž bude muset obsahovat minimálně 56% hovězího a vepřového masa. A naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky nebo sóji," uvedl Březina, podle kterého bude také přísnější kontrola ze strany EU.

Ukončením procesu, během kterého výrobci usilovali o ochranu, končí také několikaletý česko-slovenský spor.

O špekáčky a salám z dob jednotného Československa se totiž mezi Čechy a Slováky rozhořela hádka.

"Slováci nejprve postupovali jednostranně a v tichosti do Bruselu poslali vlastní žádosti, kterými si chtěli tradiční uzeniny uzurpovat pro sebe. Bylo třeba vyvinout značné úsilí včetně politického tlaku, aby svůj postup přehodnotili, zasedli k jednacímu stolu a zohlednili oprávněné zájmy českých výrobců," řekl Březina.

Česko - slovenský spor

Slovenské žádosti doputovaly do Bruselu na přelomu let 2006 a 2007. Pro české výrobce špekáčků by registrace výrobků jako slovenských znamenala buďto zastavení jejich výroby, přejmenování tohoto výrobku, nebo přísné dodržování postupu, uvedeného ve schválené žádosti.

Nakonec se však Češi a Slováci dohodli a obě země požádaly o ochranu společně.

Evropská unie rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení, chráněné označení původu a tradiční zaručenou specialitu. První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Špekáčky i další uzenářské výrobky budou spadat do třetí kategorie.

 

Právě se děje

Další zprávy