Špekáčky a lovecký salám chrání Unie, jen ty s logem

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
21. 2. 2011 13:20
Čtyři tradiční uzeniny získaly v Česku a na Slovensku ochrannou známku
Poctivé špekáčky obsahující zpoloviny opravdu maso, jsou chráněné Evropskou unií.
Poctivé špekáčky obsahující zpoloviny opravdu maso, jsou chráněné Evropskou unií. | Foto: Kostelecké uzeniny

Brusel - Čeští a slovenští zpracovatelé masa slaví úspěch u Evropské komise se svými výrobky. Pro lovecký salám, špekáčky, spišské párky a liptovský salám se jim podařilo získat chráněné označení Evropské unie.

Tentokrát se nejedná o chráněné zeměpisné označení ani chráněné označení původu, které v minulosti získaly třeba třeboňský kapr, štramberské uši nebo české pivo. Tato označení totiž mají být zárukou, že chráněná dobrota pochází z konkrétní zeměpisné oblasti.

Nově evidované uzeniny mají nejnižší úroveň ochrany - zaručená tradiční specialita. Takovéto potraviny nejsou pevně vázané na konkrétní místo, ale musí mít tradiční složení nebo dodržovat tradiční způsob výroby.

"Špekáček opatřený logem EU totiž bude muset obsahovat minimálně 56% hovězího a vepřového masa. A naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky nebo sóji," uvedl již dříve europoslanec Jan Březina.

Milovníkům tradičních uzenin ale komise vzkázala, že pouze na označení názvem se nebudou moci spoléhat. Stejný název budou moci používat i výrobci z jiných zemí, aniž by nutně museli dodržet předepsané složení. Jediný rozdíl bude v tom, že takto vyrobené uzeniny nebudou mít ochrannou známku EU.


 

Právě se děje

Další zprávy