Špatně hospodařících obcí bylo vloni rekordní množství

ČTK ČTK
3. 9. 2012 11:38
Rizikově vloni hospodařil také Středočeský kraj hejtmana Ratha
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Rizikové hospodaření ke konci roku 2011 vykázalo 84 obcí z celkového počtu 6246 obcí a měst. Jde tak o nejvyšší počet za posledních 11 let. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila agentura ČEKIA.

Nejhorší situace je ve Zlínském, Pardubickém a Karlovarském kraji, naopak nejlepší v Královehradeckém kraji.

Nejvíce obcí s vyšší mírou rizika hospodaření se v roce 2011 nacházelo ve velikostních kategoriích obcí s počtem obyvatel od 201 do 1000 obyvatel. Zároveň loni se poprvé v historii ČR mezi subjekty s vyšší mírou rizika objevilo také hospodaření kraje, a to Středočeského.

Situace obcí se ve finanční krizi zhoršila

V posledních čtyřech letech přitom podle studie trvale porušuje ukazatel poměru cizích zdrojů k celkovým aktivům i ukazatel celkové likvidity sedm obcí. Jde o Měňany, Prameny, Nebanice, Rybnice, Bublavu, Pohled a Podhořany u Ronova.

"Jednorázové porušení nastavených pravidel není významný problém, na druhé straně recidiva v každém případě signalizuje nebezpečí zvláště tehdy, když se jedná o víceleté porušování stanovených ukazatelů," uvedl Michal Říčař z nadnárodní skupiny Bisnode, do které patří ČEKIA.

ČEKIA upozornila, že výraznější problémy se stavem obecních pokladen nastaly po vypuknutí světové finanční krize, kdy se přestalo tuzemské ekonomice dařit. Loni se ovšem podle studie na druhé straně dařilo obcím snižovat své zadlužení lépe než v minulých letech.

 

 

Právě se děje

Další zprávy