Spása GM? Ed Whitacre, texaský skaut, co nepoužívá mail

Karel Toman
11. 6. 2009 6:42
Šéfem obrozené automobilky General Motors bude zakladatel impéria AT

San Antonio - Když před dvěma lety tento Texasan odcházel do důchodu, napsal svému nástupci textovou zprávu ve které byla tři slova: "Give'em Hell." Přeloženo doslova: "Dej jim peklo."

Oním přímočarým chlapíkem byl Edward "Ed" Whitacre. Svému nástupci tehdy odkazoval esemeskou impérium, které budoval přes čtyřicet let - AT&T, největší telekomunikační společnost v USA.

Teď je sedmašedesátiletý Ed znovu na scéně. Někdejší prezident skautské organizace Boy Scouts of America byl totiž v úterý zvolen příštím předsedou představenstva největšího světového propadáku mezi automobilkami - General Motors.

"O autech nic neví, ale určitě uspěje"

"Kdo tady říkal, že výkonní ředitelé v důchodu jsou odepsaní?" komentoval volbu pro agenturu Reuters Jeff Kagan, telekomunikační analytik, který Whitacreovu kariéru podrobně sleduje posledních dvacet let.

"Ed o automobilovém průmyslu nic neví. Má ale unikátní schopnost chápat byznys v jeho proměnách. Měl velký úspěch v měnícím se prostoru telekomunikací. Snad bude stejně úspěšný i v prostoru transformujícího se automobilového průmyslu," dodal.

Předsedou představenstva restrukturalizovaného GM se Whitacre oficiálně stane v létě.

Edward E. Whitacre junior se narodil 4. listopadu roku 1941 v texaském městě Ennis. Po absolutoriu Texaské technické univerzity začal svou kariéru v roce 1963 v telekomunikační společnosti Southwestern Bell jako řadový technik.

Pátek, 27. dubna 2007. Ed Whitacre na výroční schůzi oznamuje svůj odchod na penzi. A dobře se u toho baví.
Pátek, 27. dubna 2007. Ed Whitacre na výroční schůzi oznamuje svůj odchod na penzi. A dobře se u toho baví. | Foto: Aktuálně.cz

O pětadvacet let později se stal prezidentem jedné z firem patřících pod Southwestern Bell, aby byl o dva roky později zvolen předsedou představenstva a výkonným ředitelem "mateřské" firmy.

Sérií velkých a občas riskantních akvizic amerických telekomunikačních společností včetně AT&T vybudoval největšího provozovatele dálkových pevných linek a mobilního operátora v USA.

Kvůli fúzím byl 23. června roku 2006 dokonce předvolán před antimonopolní podvýbor amerického senátu. Ten se zajímal o případná rizika úniku informací o klientech k Národní bezpečnostní agentuře.

Podle časopisu BusinessWeek přitom Whitacre nepoužívá email a ve své pracovně v centrále AT&T zvané "Ed Tower" neměl počítač.

Návrat bosse ze staré školy

Na výroční akcionářské schůzi v dubnu roku 2007 pak oznámil svůj odchod na penzi. Jeho odstupné činilo 158 milionů dolarů, po tři další roky má ale smlouvu s AT&T jako konzultant s platem milion dolarů ročně.

Letos v létě tedy Edovi začne druhá kariéra na jemu dosud neznámém poli. Lidé, kteří jej znají, ale o jeho schopnostech nepochybují.

"Má vizi jak dávat věci dohromady tak, aby fungovaly a rostly. A to je přesně to, co teď GM potřebuje," tvrdí například Richard Perez, který s Whitacrem jako prezident hospodářské komory v texaském San Antoniu spolupracoval. "GM se až příliš dlouho zmítalo na moři, aniž by vědělo, co si sakra počít. Myslím, že on se vrátí k poslání společnosti a vrátí ji ke dnům její největší slávy," věří Perez.

Whitacre: "Jsem poctěn"

Po odchodu do důchodu Ed Whitacre přijel pozici přednášejícího na texsaské Lutheránské univerzitě v Seguinu poblíž San Antonia, kde dnes žije.
Po odchodu do důchodu Ed Whitacre přijel pozici přednášejícího na texsaské Lutheránské univerzitě v Seguinu poblíž San Antonia, kde dnes žije. | Foto: Aktuálně.cz

Do Whitacreova nástupu bude v čele GM prozatímní šéf představenstva Kent Kresa. Ten byl Obamovou administrativou, která teď v automobilce vlastní většinový podíl, jmenován do čela GM v březnu. Nahradil přitom Ricka Wagonera, který zastával funkci předsedy představenstva i výkonného ředitele.

Největší americká automobilka která je od 1. června v řízeném bankrotu, chce podstoupit proces rychlých prodejů svých částí. Za dva až tři měsíce chce z bankrotu vyjít jako zeštíhlená a mnohem menší společnost.

A jak své jmenování komentoval sám Whitacre? "Jsem poctěn, že budu moci sloužit GM na této kritické křižovatce a podílet se na jeho znovuzrození," opustil pro tentokrát v Sacramento Business Journal kovbojský dialekt muž, po kterém jeho alma mater v San Antoniu, kde dnes žije, pojmenovala svou fakultu inženýrství.

 

Právě se děje

Další zprávy