Španělsko představilo škrty, které mají uklidnit Evropu

Petr Jemelka Petr Jemelka
12. 5. 2010 10:55
Do konce roku 2011 by se měl snížit španělský deficit snížit na 4,7 % HDP
Že jsou ekonomické problémy nakažlivé, už si uvědomil i Zapatero. Není ale pozdě?
Že jsou ekonomické problémy nakažlivé, už si uvědomil i Zapatero. Není ale pozdě? | Foto: Reuters

Madrid - Španělský premiér José Luis Zapatero dnes v parlamentu představil plán úsporných opatření státního rozpočtu.

Škrty výdajů ve výši přesahující patnáct miliard eur by měly do konce roku snížit španělský deficit ze současných 11 % na 4,7 % hrubého domácího produktu.

Škrty se budou týkat penzijního systému a rozpočtů místních samospráv. "Zaměřili jsme se na snížení mezd ve veřejném sektoru o pět procent, v roce 2011 by pak měly být platy státních zaměstnanců zmraženy," cituje server BBC Zapatera.  

Tříprocentní limit stanovený eurozónou, by ale i v případě, že by se plán podařilo naplnit, zůstal vzdálen.

Premiér Zapatero měl představit plán na snížení schodku už v lednu, až doposud se tak ale nestalo a k činu jej přiměl teprve nátlak Evropské komise, jež na Španělsko apelovala poté, co se investoři a trhy začali obávat, že Španělsko postihnou stejné problémy jako Řecko.

Pokud by se do stavu, který se fakticky rovná bankrotu, dostalo Španělsko, mělo by to podle ekonomických expertů na evropskou měnovou unii, potažmo celou EU, mnohem horší dopady než ekonomický kolaps Řecka.

Evropu vystrašila zejména ratingová agentura Standard & Poor's, která na konci dubna snížila Španělsku uvěrový rating o jeden stupeň na úroveň AA. Španělsko ale opakovaně ujišťuje, že se se svými problémy vyrovná samo.

Kromě vysoké zadluženosti Španělsko řeší také obrovskou nezaměstnanost. Každý pátý Španěl je bez práce. Dvacetiprocentní nezaměstnanost tedy dosáhla dvojnásobku průměru evropské sedmadvacítky.

 

Právě se děje

Další zprávy