Soudci jdou ostře proti státu: Najaté právníky neplaťte

Tomáš Fránek
24. 11. 2008 9:52
Za služby právních kanceláří stát utrácí stovky milionů korun
Ivana Janů, soudkyně Ústavního soudu
Ivana Janů, soudkyně Ústavního soudu | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Ústavní soudci vyslali vládním politikům jasný vzkaz - pokud se necháte v soudních sporech zastupovat najatými, externími právníky, nemůžete počítat s tím, že za jejich služby dostanete náhradu.

Stát má podle soudců dostatek vlastních zaměstnanců placených z veřejných peněz, aby si nemusel najímat drahé právníky.

"Je-li stát k hájení svých právních zájmů vybaven příslušnými organizačními složkami, finančně i personálně zajištěnými ze státního rozpočtu, není důvod, aby výkon svých práv a povinností v této oblasti přenášel na soukromý subjekt," rozhodli ústavní soudci.

Využívejte ty, které zaměstnáváte

Ti na stůl dostali případ týkající se sporu o privatizaci mezi firmou Centrum dopravního inženýrství a ministerstvem financí. Spor vyhrálo ministerstvo a Městský soud v Praze nařídil firmě zaplatit přes půl milionu korun na nákladech řízení.

Ministerstvo přitom ve sporu nezastupovali jeho právníci, ale externí právní kancelář.

Firma s rozhodnutím soudu nesouhlasila a poslala ústavní stížnost. Podle zástupců firmy je nezpochybnitelné právo státu nechat se zastupovat advokátem. "Ale v takovém případě není možné odměnu advokáta považovat za účelně vynaložené náklady," napsali zástupci firmy v ústavní stížnosti.

Senát Ústavního soudu vedený soudkyní Ivanou Janou firmě vyhověl, i když v podobných případech, kdy se rozhoduje o přiznání nákladů soudních řízení, do sporu nezasahuje.

"Je všeobecně známo, že ústřední orgány státní správy mají zřízeny k výkonu právních agend, příslušné právní (legislativní) odbory, zaměstnávající dostatečný počet odborných pracovníků, kteří jsou schopni zajišťovat ochranu zájmů České republiky před soudy," uvedli soudci.

Podle nich došlo k porušení práv firmy na spravedlivý proces, půl milionu korun by neměla společnost vůbec platit. "Nebyl důvod, aby žalovanou stranu (ministerstvo financí) zastupoval advokát. Pokud se tak stalo, nelze za této situace na stěžovateli (společnosti Centrum dopravního inženýrství ) spravedlivě žádat, aby hradil náklady řízení," uvedl soudce zpravodaj František Duchoň.

Ojedinělý verdikt

Jde o ojedinělý verdikt, podobně zatím loni rozhodl pouze Nejvyšší správní soud, který nepřiznal náklady ministerstvu průmyslu a obchodu.

Najímat si právníky je přitom běžná praxe. Stát se nechá zastupovat externími právníky například ve sporech o regulované nájemné s majiteli domů. Stovky milionů korun za externí právníky utráceli už sociálně demokratičtí ministři. A současná vláda je ještě štědřejší.

Ministerstvo dopravy tak zaplatí externím právníkům 450 milionů korun. Ministerstvo financí zase vydá v jednom případě 142 milionů a ve druhém 59 milionů. A ministerstvo zdravotnictví dá externím právníkům třicet milionů korun.

"Máme sice vlastní právníky. Jsou dobří, ale na speciální věci je lepší domluvit se se specialisty," uvedl v MF DNES mluvčí resortu zdravotnictví Tomáš Cikrt, proč si ministerstva v tomto ohledu nevystačí s vlastními zaměstnanci.

"Pro takové vysoce odborné činnosti v takovémto detailu a rozsahu má ministerstvo pouze omezené personální zdroje," dodal už dříve Jakub Ptačinský z tiskového odboru ministerstva dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy