Soud zrušil pokutu za tajení dokumentů

Tomáš Fránek
14. 4. 2006 0:00
Brno - Největší tuzemská pekárenská společnost Delta Pekárny uspěla ve sporu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže o pořádkovou pokutu ve výši tři sta tisíc korun.

Dostala ji za to, že mařila vyšetřování úřadu. A to v době, kdy antimonopolní úřad šetřil kartelovou dohodu mezi třemi největšími tuzemskými pekárnami. Společnost Delta Pekárny podle úřadu neumožnila prověření všech obchodních záznamů v elektronické podobě v sídle firmy v Praze-Vysočanech.

Zástupci firmy navíc vzali pracovníkům úřadu dva z dokumentů, které převzali v rámci šetření. Dva dokumenty pracovníci Delta Pekáren označili za soukromou korespondenci, podle úřadu byla ale zasílána i dalším vedoucím pracovníkům společnosti a dokonce i generálnímu řediteli konkurenčního Odkolku.

Spor o e-maily vyhrála Delta

"Předmět zpráv ale soukromoprávní povaze e-mailů rozhodně nenasvědčoval," uvedl bývalý předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář. Ten také rozhodl o udělení nejvyšší možné, třísettisícové pokuty.

Firma pokutu zaplatila, podle ní ale materiály, které nevydala, nesouvisely nijak se šetřením antimonopolního úřadu. "Kvůli jejich charakteru jsme je na základě zákona o ochraně osobních dat poskytnout nemohli," uvedl již dříve mluvčí firmy Jaroslav Pomp.

Firma se ve svém odvolání proti udělení pokuty odvolávala také na to, že pracovníci mohli služební notebooky, ve kterých byla prověřovaná e-mailová dokumentace, používat i k soukromým účelům.

Krajský soud v Brně dal zapravdu Delta Pekárnám a nyní rozhodnutí o udělení pokuty zrušil a vrátil celou záležitost antimonopolnímu úřadu k šetření. Úřad se nyní může ještě obrátit se stížností na Nejvyšší správní soud.

Nedat písemnosti se nevyplácí

Ve správním řízení, kterého se měly nevydané materiály týkat, dostaly společnosti Delta Pekárny, Odkolek a Penam za kartelovou dohodu o cenách z roku 2003 celkovou pokutu 120 milionů korun. Všichni účastníci řízení se ale proti rozhodnutí úřadu odvolali.

Úřad pokutu snížil na polovinu - na šedesát šest milionů, i proti tomu podaly firmy rozklad a definitivní rozhodnutí zatím nepadlo.

Udělování pokut za nespolupráci nebo zatajování dokumentů není příliš obvyklé. V dubnu 2001 dostala za ztěžování řízení dvakrát pravomocnou pokutu sto tisíc korun čerpadlářská firma Robin Oil. Společnost podle antimonopolního úřadu vědomě a opakovaně nepřebírala písemnosti.

V květnu 1999 úřad pokutoval 50 tisíci korunami Sazku, protože bezdůvodně nedodala ve stanové lhůtě požadované podklady a informace.

Teplárny úřad porazil

Antimonopolní úřad uspěl ve druhém sporu, jehož výsledek dnes zveřejnil Krajský soud v Brně. Ten zamítl žalobu Teplárenské společnosti Hlinsko, která dostala půl milionu korun pokuty za to, že zneužila dominantní postavení.

Teplárenská společnost porušila zákon při jednání o nové smlouvě k dodávkám tepla, na niž vlastníci bytů v daném domě odmítali přistoupit, a přerušila jim dodávku do bytů.

Firma přitom odůvodnila přerušení dodávek mimo jiné špatnou platební morálkou vlastníků, kteří podle ní neplatili zálohové faktury. Soud ale žalobu Teplárenské společnosti zamítl.

 

Právě se děje

Další zprávy