Soud: Vytěsnění akcionářů Staropramenu nebyla krádež

Tomáš Fránek
22. 5. 2008 9:40
První případ vytěsňování, který řešil Ústavní soud
Pivovar Staropramen v Praze.
Pivovar Staropramen v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Při vytěsňování drobných akcionářů pivovaru Staropramen, druhého největšího pivovarnického uskupení v Česku, nedošlo k poškození práv těchto akcionářů.

Ústavní soudci tak rozhodli v prvním konkrétním případě týkajícím se sporného vytěsňování drobných akcionářů z firem. Případ svým verdiktem definitivně uzavřeli.

Zvůle a nespravedlnost

Soudci zamítli stížnost bývalého drobného akcionáře Staropramenu, který proti vytěsnění protestoval.

Valná hromada firmy rozhodla, že za cenný papír v nominální hodnotě 25 korun dostanou akcionáři částku 41 korun. Návrhy na vyšší ceny ze strany drobných akcionářů valná hromada zamítla.

Se svou žalobou na neplatnost valné hromady bývalý akcionář neuspěl u Městského a Vrchního soud v Praze.

"Soudy neposkytly ochranu jeho vlastnického práva, i když vlastnictví k cenným papírům nikdy pozbýt nechtěl, jde o naprostou zvůli," uvedli právníci muže ve stížnosti k Ústavnímu soudu. Podle nich došlo k porušení práva na spravedlivý proces.

Ústavní soudci ale stížnost odmítli. Připomněli, že zákon upravující vytěsňování drobných akcionářů není protiústavní.

Podle ústavních soudců minoritní akcionáři mají malý podíl na strategickém rozhodování společností a mohou firmy i zatěžovat. Nucený výkup akcií je možné chápat také jako případné zvýhodnění drobných akcionářů, pokud o jejich akcie není zájem. Nejde ale ani o vyvlastnění.

Soudci připustili, že mohou existovat případy, kdy by byli malí akcionáři poškozeni. "Například v případě stanovení nepřiměřené ceny akcií," uvedl senát Ústavního soudu vedený soudkyní Michaelou Židlickou.

Akcionáři poškozeni být můžou

To se ale v případě Staropramenu nenastalo.

Pivovary Staropramen jsou druhý největší výrobce piva v Česku, společnost provozuje dva pivovary - Staropramen v Praze-Smíchově (hlavní značky Staropramen, Braník) a ostravský Ostravar (značka Ostravar).

Loni vyprodukovaly 3,207 milionu hektolitrů piva (16,1 procenta českého výstavu). Pivovary Staropramen jsou členem skupiny InBev, přední světové pivovarnické společnosti.

Spory o vytěsňování drobných akcionářů v Česku nejsou u konce. Není totiž vyloučeno, že se drobní akcionáři, kteří měli přijít o miliardy korun, obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

 

Právě se děje

Další zprávy