Soud: Taxikář, který nevydá účtenku, přijde o průkaz

Tomáš Fránek
4. 6. 2008 21:10
Úřady nesmí přihlížet k majetkovým poměrům taxikářů
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Pokud taxikář cestujícím nevydá doklad o zaplacení jízdného z tiskárny taxametru, přijde o průkaz o způsobilosti řidiče taxislužby.

Úřady by nyní v takovýchto případech neměly zvažovat, zda průkaz odeberou, či ne. Průkaz potřebný pro provozování taxikářské živnosti ze zákona odebrat prostě musí.

Taxikář vs magistrát

Takové je rozhodnutí Městského soudu v Praze, které Nejvyšší správní soud zařadil mezi nejdůležitější verdikty správních soudů v zemi.

Soud zároveň ve sporu taxikáře z Prahy a magistrátu rozhodl, že v případě odebrání průkazu nemůže taxikář uspět s námitkou na svoje majetkové poměry.

"K osobním a majetkovým poměrům řidiče taxislužby správní orgán nemůže při rozhodování o odebrání průkazu o způsobilosti řidiče taxislužby přihlížet. Stejně tak k nim nepřihlíží ani soud při přezkumu zákonnosti takového rozhodnutí," uvedli soudci.

Průkaz o způsobilosti řidiče taxislužby mohou úřady odebrat jak za nevydání dokladu o ceně jízdy, tak za nesprávně zúčtovanou cenu, nesprávně vybavené nebo značené vozidlo. Otázkou ale nyní je, jak to bude s odebíráním průkazu za předražování služeb.

Cena na účtence? Dikutabilní

Městský soud v Praze totiž loni rozhodl, že taxikáři mohou v některých případech, kdy prokáží zvýšené náklady, účtovat cenu vyšší, než jim povoluje magistrát. Případ ale po odvolání ministerstva financí řeší Nejvyšší správní soud, verdikt zatím nepadl.

Ten navíc letos už v jednom sporu o pokutu ve výši 90 tisíc korun, kterou dostal taxikář z Prahy za předražování svých služeb, sice stížnosti taxikáře pro chybu ve verdiktu městského soudu vyhověl, cenami se ale podrobně nezabýval.

Podle stěžujícího taxikáře je regulace cen v taxislužbě neoprávněná a protiústavní.

"Podmínka regulace cen - ohrožení trhu účinky omezení hospodářské soutěže - není v případě taxislužby na území hlavního města Prahy splněna," uvedl taxikář ve své stížnosti.

Nejvyšší správní soud ve svém verdiktu uvedl, že obecně se cenovou regulací má zabývat Ústavní soud. Podle názoru soudu ale není postup magistrátu v otázce regulace cen v rozporu se zákonem o cenách.

 

Právě se děje

Další zprávy