Soud: Stát musí posoudit náhradu za Benešův dekret

Tomáš Fránek
20. 9. 2007 12:30
Ministerstvo nevyřídilo žádost potomků majitelů Fotochemy

Brno - Znárodnili vám firmu na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše z roku 1945? Ministerstvo financí je povinné rozhodnout o návrzích na poskytnutí náhrady za tento majetek.

V důležitém verdiktu o tom rozhodl rozšířený senát Nejvyššího správního soudu.

Zestátněná Fotochema

Ten posuzoval stížnost potomků majitelů královéhradecké firmy Fotochema, známé podnikatelské rodiny Porkertů.

Jejich žádost podanou v roce 2003 ministerstvo neposoudilo, nezahájilo správní řízení a nevydalo žádné rozhodnutí.

Z HISTORIE

  • Firma Fotochema vznikla v roce 1921
  • Výrobky firmy měly značku Foma.
  • Firma v době předmnichovské republiky sklízela se svými výrobky úspěchy, na mezinárodních výstavách porážela konkurenty se značkami Kodak a Agfa.
  • Po válce se z firmy stal národní podnik, v osmdesátých letech došlo ke změně názvu podniku na Foma podle ochranné známky.

Ve firmě Fotochema byla v roce 1945 zavedena nucená správa a v roce 1946 byla společnost převedena pod státní podnik. Z dekretu přitom vyplývalo, že majitelé firmy mají nárok na náhradu za znárodněný majetek. Toho se však vlastníci společnosti Fotochema nedočkali.

A neuspěli ani se svou první žalobou u Městského soudu v Praze. Ten potvrdil, že se ministerstvo financí nemuselo žádostí o náhradu zabývat a nemuselo zahájit správní řízení.

Podle soudu jsou sice Benešovy dekrety platné, ale už nezakládají právní vztahy. "Proto v současné době podle nich nejen nelze provést znárodnění, ale ani domáhat se vydání rozhodnutí o vyplacení náhrady za znárodnění," rozhodli soudci pražského městského soudu.

Platné dekrety

Potomci majitelů firmy Fotochema se proto obrátili na Nejvyšší správní soud, celou věcí se jako podstatnou záležitostí, na kterou neexistuje jednotný právní názor, zabýval rozšířený senát soudu.

A ten potvrdil, že ministerstvo se musí žádostí zabývat a rozhodnout. Soud už proto také zrušil verdikt městského soudu a nařídil mu celou věc projednat znovu.

ČTĚTE TAKÉ:

Foto: Aktuálně.cz

Firma z Krejčířovy kauzy ušetří stamiliony

Stát nemůže nařizovat, jak má fungovat přístav

"Založil-li tedy dekret pravomoc některého z orgánů státní správy o nárocích z něho plynoucích rozhodovat ve správním řízení, nemohla tato pravomoc zaniknout v důsledku určité neaktuálnosti dekretu," uvedl ve svém rozhodnutí rozšířený senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Josefa Baxy.

Ministerstvo podle soudu musí respektovat to, že správní úřady jsou povinny svědomitě a odpovědně se zabývat každou věcí a vyřídit ji včas a bez zbytečných průtahů.

A bez ohledu na to, že se žádost vztahovala k náhradě za znárodnění, má podle soudu každý občan nárok na takový postup úřadů, který mu umožňuje bránit jeho právní pozici.

"Pokud se takovým návrhem nikdo nezabývá, ztěžuje tím možnost uplatnění tvrzených práv a v návaznosti dále znemožňuje soudní ochranu," rozhodl soud.

 

Právě se děje

Další zprávy