Soud spěchá. Exšéf Central Group je vazební rekordman

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
4. 7. 2013 13:30
Soud se vrací k případu údajných daňových úniků kolem společnosti Central Group
Ilustrační foto: Central Group.
Ilustrační foto: Central Group. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - U pražského městského soudu spěje po třech letech do finále polozapomenutý, ale v jednom ohledu i rekordní proces. Od pondělního rána soud bude opět probírat kauzu údajných dvousetmilionových daňových úniků, v níž jako hlavní podezřelý figuruje bývalý prokurista a výkonný ředitel developerské společnosti Central Group Aleš Novotný. Soudkyně Silvie Slepičková by ráda vynesla konečný verdikt ještě do konce července.

"Jednání je naplánováno na dva týdny, počínající pondělkem," vysvětluje mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. "V pondělí se soud chystá vyslechnout poslední znalkyni, na jejímž stanovisku senát trvá. Pak tu teoreticky jsou další návrhy na doplnění důkazů, o nich ale bude senát teprve rozhodovat. Pokud je zamítne, může se už příští týden dostat na závěrečné řeči obou stran a rozsudek by v takovém případě mohl padnout během července," dodává.

Podle informací, které už dříve publikoval deník Insider, navrhuje obhajoba ještě řadu důkazů, které - pokud by na ně došlo - mohou rozuzlení kauzy oddálit. Soud ale může návrh Novotného advokátů smést se stolu.

Je to dokonce pravděpodobné, protože soudkyně Slepičková se po třech letech projednávání kauzy pomalu dostává do časové tísně. Rozsudek by měla vyhlásit do 15. září, protože v tento den vyprší Novotnému tříletá lhůta, po kterou je možné ho držet ve vyšetřovací vazbě. Už dnes je bývalý manažer Central Group vazebním rekordmanem - kvůli podezření z hospodářské kriminality u nás bez rozsudku dosud nikdy nikdo tak dlouhou dobu za mřížemi nestrávil.

Nové indicie

Celkem je kvůli daňovým únikům v Central Group žalována pětice mužů. Lidé, kteří případ sledují, očekávají, že Novotný bude odsouzen jako hlavní organizátor daňových podvodů. A to i přesto, že v posledním půlroce jeho obhájci přinesli před soud řadu nových indicií, nabourávajících původní verzi obžaloby. Snaží se dokázat, že policie zmanipulovala důkazy proti Novotnému ve spolupráci s jedním z obžalovaných - Luďkem Jůzou, na jehož výpovědích žaloba z velké části stojí. Jůza figuroval jako jednatel tiskáren H. Q. Print a Duosprint, jež podle obžaloby fakturovaly Central Groupu fiktivní práce.

Deník Insider už v červnu informoval o sérii odposlechů, projednávaných v posledních týdnech před soudem na návrh Novotného obhájců. Záznamy pořízené policií svědčí o Jůzových těsných neformálních kontaktech s vyšetřovateli případu v době, kdy policie důkazy proti Novotnému sbírala. Soud policisty podrobil v minulých týdnech zevrubnému výslechu, zatím ale není jasné, jak se k novým zjištěním postaví.

Čtěte v deníku Insider:
Nové důkazy v kauze Central Group, podivné telefonáty korunního svědka

 

Právě se děje

Další zprávy