Soud smetl ze stolu žalobu na správce IPB

15. 9. 2008 14:30
Švýcarská firma bude zkoušet štěstí ještě v Brně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Další z pohrobků po pádu Investiční a Poštovní banky dnes rozřešila česká justice.

Pražský městský soud zamítl žalobu, již vedla švýcarská společnost SPB Consortium proti nucenému správci zkrachovalé IPB Petr Staňkovi.

SPB vinila Staňka, že je zodpovědný za uvalení nucené správy na IPB a odprodej banky ČSOB. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí soudu. A požadovala původně odškodné 40 miliard korun, které nakonec na základě arbitrážního rozsudku ve sporu Česko vs. Nomura přehodnotila na 34,2 miliardy korun.

"Nucený správce je delegován státní správou...Je zaměstnancem ČNB a nelze tedy žalobu uplatnit," uvedla soudkyně. Soud se navíc řídil rozhodnutími Ústavnímu soudu, který v uplynulých letech takto rozhodl v několika případech, dodala.

Čtěte více:
Tajemní Švýcaři chtějí za IPB dalších 40 miliard
Uvařte si podle receptů může, co se soudí o 120 miliard

Společnost se ještě proti rozsudku může odvolat. Její právník potvrdil, že to zváží až dostane kompletní odůvodnění rozsudku.

Stejná firma žaluje u Městského soudu v Brně antimonopolní úřad o osmdesát miliard korun. A také kvůli jeho postupu vůči IPB.

Žaloby za 226 miliard

Kde vlastně neznámá švýcarská firma přišla k tomu, že žaluje v zásadě český stát? Koupila si tyto spory jako pohledávky z konkurzní podstaty IP Banky, nástupnické firmy zkrachovalé IPB.

Příběh těchto sporů je, ostatně jako vše vážící se k historii IPB, komplikovaný.

V červnu 2000 uvalila ČNB na IPB nucenou správu a její aktiva odkoupila o pár dní později ČSOB. V nástupnické IP Bance úřaduje nucená správa. A její akcionáři právě na nucenou správu podávají v roce 2001 žalobu.

Není to jediná žaloba, která je s IP Bankou spojena. Hned po skončení nucené správy v červnu 2002 podává představenstvo "pohrobka" lví banky, tehdy ovládané Nomurou, žalobu na ČSOB pro neplatnost smlouvy o prodeji IPB - o dalších 40 miliard.

Ještě v témže roce je v prosinci podána žaloba na ČSOB a americkou banku JP Morgan kvůli ocenění IPB, v níž se nárok nakonec vyčíslil na 76 miliard korun.

A konečně v polovině roku 2003 je podána žaloba na antimonopolní úřad o již zmíněných 80 miliard.

Švýcaři, nebo Čech?

Jediná z těchto kauz je rozřešena. Žaloba na ČSOB a JP Morgan byla londýnským tribunálem zamítnuta. Zbylé tři kauzy byly jako budoucí pohledávky prodány v rámci konkurzního řízení IP Banky.

Žalobu na ČSOB koupila slovenská společnost Global Factoring ve veřejné dražbě v roce 2004 za více než sto milionů.

Zbylé spory se státem šly cestou výběrového řízení. A prodány byly správkyní konkurzní podstaty až ke konci listopadu 2006, jen pár dní před uzavřením smíru s Nomurou.

Spor za 80 miliard byl prodán za 11 milionů korun. Druhý spor pak za devět. Oba získala účelová společnost Sasano Credit se sídlem na pražském Žižkově. A obě následně odprodala švýcarské společnosti SPB, která nyní oba spory vede.

Do výběrového řízení se správkyni konkurzní podstaty přihlásilo i ministerstvo financí. Podle informací deníku Aktuálně.cz dokonce nabídlo vyšší cenu než Sasano. Pro formální nedostatky nabídky však nakonec úřad nezvítězil, a kauzy tak ze světa nezmizely.

Podle některých médií stojí za SPB český podnikatel. Zdroje deníku Aktuálně.cz tuto teorii podporují. Podle nich jsou tato aktiva pro zahraniční subjekty nezajímavá a švýcarská firma je tak jen prostředníkem pro českého vlastníka.

 

Právě se děje

Další zprávy