Soud se zastal muže ve sporu o poškozený elektroměr

Tomáš Fránek
17. 7. 2008 9:55
Ústavní soud se zastal muže proti Pražské energetice
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Ochrana práv energetických firem v případech sporů o neoprávněný odběr elektrické energie nesmí být na úkor zákazníků, se kterými se tyto firmy soudí.

Vyplývá to z verdiktu ústavních soudců, kteří se zastali muže, jenž se kvůli neoprávněnému odběru elektřiny soudil s Pražskou energetikou.

Firma po muži, který provozuje školní jídelnu v Praze, požadovala přes 135 tisíc korun za neoprávněný odběr elektřiny a dalších deset tisíc korun za poškození měřícího zařízení.

Kdo poškodil elektroměr?

Dluh měl ale z velké části vzniknout až měsíc poté, co pracovníci energetiky po ukončení smlouvy odečetli z měřícího zařízení konečný stav a odpojili elektroměr ze sítě. Ten však fungoval dál a podle firmy muž odebíral elektřinu načerno.

Muž sice energetiku zažaloval, ale neuspěl ani u Vrchního, ani Nejvyššího soudu. Nejvyšší soud rozhodl, že není důležité, kdo poškodil elektroměr, důsledky toho, že byl dál neoprávněně odebírán proud, nese odběratel.

"Odběratel po ukončení nájemního vztahu odběr energie neodhlásil, jeho smluvní vztah trval. V důsledku toho byl povinen nést i případné majetkové následky spojené s neoprávněným odběrem elektřiny," uvedl ve svém rozhodnutí Nejvyšší soud.

Muž se ale obrátil na Ústavní soud. Podle něj pracovníci Pražské energetiky vystavili dokument o odpojení zařízení od dodávky elektřiny, při kontrole nezjistili žádné poškození a jimi vystavená faktura měla být konečné.

Senát Ústavního soudu vedený soudkyní Michaelou Židlickou stížnosti muže vyhověl. A soudci uvedli, že právo dodavatele elektřiny na to, aby nezaplacením za spotřebovanou elektřinu nebyl poškozen, nesmí převýšit právo zákazníka na ochranu.

"Takový stav v posuzované věci podle přesvědčení Ústavního soudu nastal," uvedli soudci.

Podle nich Vrchní i Nejvyšší soud nevěnovaly větší pozornost tomu, že pracovníci odpojili jídelnu od elektrického proudu a k neoprávněnému odběru tak už docházet nemohlo.

Podle ústavních soudců neexistovaly přesvědčivé důkazy, že elektroměr poškodil odběratel, naopak měla být brána v potaz i odpovědnost pracovníků energetiky za to, jak odvedli svou práci.

Soudci také kritizovali postup při vymáhání desetitisícové škody za poškození elektroměru, podle nich se soudy vůbec nezabývaly tím, jak a kdo elektroměr poškodil.

Ostrých sporů přibývá

Spory mezi energetickými firmami a zákazníky o neoprávněný odběr elektřiny se v poslední době přitvrzují.

Soud v Liberci tak minulý týden rozhodl ve sporu společnosti ČEZ a Jaromíra Volfa ve prospěch zákazníka. Muž odmítl zaplatit statisícovou pokutu za černý odběr energie a ČEZ ho nechal půl roku bez proudu.

Soud v Liberci ale rozhodl, že na to energetici neměli právo. Soudci došli k závěru, že ČEZ může přerušit dodávku proudu pouze na tak dlouho, dokud neodstraní překážku, tedy černou přípojku.

Kvůli postupu při zjišťování odběru energie odebírané načerno čelí ČEZ i hromadnému trestnímu oznámení od lidí z Olomoucka. Ti firmu viní z vydírání, podvodu či porušování domovní svobody.

Zástupci ČEZu zase uvedli, že budou požadovat po sdružení PPP, které podalo na firmu trestní oznámení, pět milionů korun za újmu na dobré pověsti.

 

Právě se děje

Další zprávy