Soud rozhodl, že se Česko nesmí mstít ČSOB

Tomáš Fránek
7. 4. 2009 14:24
Antimonopolní úřad státu udělil pokutu
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Stát nemůže rušit výběrová řízení, která vyhrála největší tuzemská ČSOB, jen proto, že s ním banka vede arbitráž.

Jde o spor o výběrové řízení na správu peněz na protipovodňové opatření. ČSOB v tendru zvítězila.

Ministerstvo financí ale odebralo bance zakázku a výběrové řízení zrušilo. V průběhu zadávacího řízení se totiž dle úředníků vyskytly okolnosti, které uzavření smlouvy brání. Neboli: ČSOB podala proti České republice žalobu v léta se táhnoucí arbitráži týkající se zkrachovalé IPB.

Banka poslala letos v lednu stížnost do Bruselu. Komise nejprve namítala, že Česko mohlo banku diskriminovat a porušit tak pravidla platná v Unii. Po obdržení vysvětlení z české strany ale nakonec řízení komise zastavila a stížnosti ČSOB nevyhověla.

Čtěte více
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čtěte více

To, že banka byla diskriminována, ale na rozdíl od bruselských úředníků v Česku potvrdil jak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, tak soud.

Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina už dříve potvrdil, že ministerstvo porušilo zákon o veřejných zakázkách, když zrušilo zadávací řízení na správu finančních prostředků na financování protipovodňových opatření.

Nediskriminujte

Podle Peciny ministerstvo svým počínáním porušilo zákon.

"To, že proti zadavateli určitý subjekt podal žalobu a domáhá se svých práv v soudní při, nemůže být důvodem k zamezení účasti v zadávacím řízení, respektive ke zrušení zadávacího řízení v případě, že tento subjekt předloží objektivně nejlepší nabídku. Takovýto postup by totiž nepřípustně omezoval právo uchazeče na soudní ochranu," uvedl Pecina.

O případu již rozhodoval i soud. Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, že ministerstvo nesmí uzavřít novou smlouvu na správu těchto peněz.

Vymáhání ušlého zisku

Soud doporučil ČSOB, aby po státu soudně vymáhala náklady a ušlý zisk, případně i opětovné získání zakázky.

Správce peněz na protipovodňová opatření se bude starat o toky financí mezi žadateli, státem a Evropskou unií. Konkrétně jde o projekty na podporu obnovy, odbahnění a rekonstrukci rybníků a výstavbu vodních nádrží.

 

Právě se děje

Další zprávy