Soud potrestal piráta, na internet dal 315 filmů

Tomáš Fránek
11. 7. 2011 11:37
Ústavní soud odmítl stížnost muže, který nabízel lidem kopírované filmy
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Filmový pirát z Brna, který lidem nakopíroval přes tři sta filmů, bez trestu nevyvázne.

Ústavní soud totiž muži, který přes půl roku provozoval "půjčovnu" zkopírovaných filmů, potvrdil trest. Pachatel tak dostal čtyři měsíce podmíněného vězení a musí zaplatit přes 350 tisíc korun škody, kterou způsobil zkopírováním filmů.

Odsouzený muž protestoval především proti domovní prohlídce, při které byly filmy objeveny.

Bez souhlasu a vědomě

"Půjčovnu" filmů provozoval v jednom z bytů v Brně pod přezdívkou "[EU][CZ] BAS".

"Vědomě, bez souhlasu autorů či držitelů autorských práv nebo výrobců poskytoval jiným uživatelům těchto sítí přístup k souborům, které měl uloženy ve svém počítači a které obsahovaly rozmnoženiny 315 kinematografických děl. Tím porušil majetková práva kolektivních správců autorských práv společnosti Česká protipirátská unie,"  je napsáno v odsuzujícím rozsudku.

Filmový pirát ale označil domovní prohlídku za neústavní. Zpochybnil také znalecký posudek z oblasti kybernetiky týkající se kopírování filmů.

Ústavní soudci ale rozhodli, že k žádnému porušení práv muže nedošlo.

"Ústavní soud konstatuje, že obecné soudy přihlédly ke všem okolnostem, které vyšly v řízení najevo, vycházely z dostatečného množství relevantních podkladů a detailně zdůvodnily, o které skutečnosti a důkazy opřely svá rozhodnutí (zejména obsah pevného disku zajištěného počítače, svědecké výpovědi, znalecké posudky z oboru kybernetiky)," rozhodl senát soudu vedený soudcem Vojenem Güttlerem.

Největší úlovek loni

V boji s filmovými piráty dosáhly úřady úspěchu loni. Policie a Česká protipirátská unie totiž zablokovaly největší českou internetovou stránku s pirátskými kopiemi filmů a seriálů, provozoval ji šestnáctiletý chlapec.

Mladík s touto činností začal už ve 14 letech a vydělal si několik desítek tisíc korun, filmovým a televizním společnostem však způsobil milionové škody.

Podle České protipirátské unie je to největší úlovek za poslední čtyři roky. Na stránce bylo na 11 500 filmů a seriálů. "Byl to server, který filmy spouštěl on-line a měl i sekci na stahování filmů," řekla ředitelka unie Markéta Prchalová.

 

Právě se děje

Další zprávy