Soud posvětil zákaz stavění ve Špindlerově Mlýně

Tomáš Fránek
20. 6. 2007 15:35
Stavebními uzávěrami se města brání i proti dálnicím
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: exconvillage

Brno - V jedné z nejlukrativnějších lokalit v tuzemsku, krkonošském Špindlerově  Mlýně, i nadále platí stavební uzávěra, která má zabránit živelnému stavebnímu boomu. 

Nejvyšší správní soud sice zrušil radikální stavební uzávěru přijatou letos na jaře, ale zároveň potvrdil platnost původní stavební uzávěry v roce 2004 přijaté ještě podle starého stavebního zákona.

O té si radní už mysleli, že ji nemohou požívat. "Je třeba setrvat na tom, že stavební uzávěra musí být i nadále respektována," uvedl předseda senátu Josef Baxa.

"Jsme s rozhodnutím soudu spokojeni," uvedl starosta Špindlerova Mlýna Bohumír Zeman. I právní zástupce Špindlerova Mlýna Daniel Chamrád označil výsledek dnešního šestihodinového rozhodování správního soudu za "vítěznou prohru". "Formálně jsme sice prohráli, ale odcházíme s lepším výsledkem, než jsme čekali," řekl.

Neplatná uzávěra radních

Radní ze Špindlerova Mlýna letos rozhodli o stavební uzávěře, tedy zákazu stavět nové bytové domy, přestavovat staré domy na domy s byty a budovat nové administrativní budovy.

A to na téměř celém území města s výjimkou lokality ve Svatém Petru.

Nahradili tak starou stavební uzávěru přijatou v roce 2004. Její platnost dnes soud potvrdil, takže omezení pro stavbu ve Špindlerově Mlýně platí i nadále. Minulé vedení radnice ale udělovalo často stavebníkům výjimky, na kterých město vydělalo desítky milionů korun, nová městská rada ale už žádné výjimky nechce. 

 

Radní města podle soudu nedodrželi při přijetí nové vyhlášky přísné podmínky, které s sebou vyhlášení stavební uzávěry přináší. Ve chvíli, kdy uzávěru vyhlásili, totiž nebylo známé zadání nového územního plánu a nebyla tak jasná pravidla pro vyhlášení uzávěry.

"Jsou-li zákazy koncipovány příliš široce, otevírá se prostor pro libovůli, svévoli, v některých případech i pro korupci," uvedl předseda soudu Josef Baxa.

Podle soudu se tvář měst a obcí nemůže měnit jenom podle toho, kdo zrovna vyhrál volby a vládne. "Případ Špindlerova Mlýna ukazuje na nezbytnost profesionality v rozhodování obce. Stavební uzávěry je možné používat pouze ve výjimečných případech," uvedl Baxa.

Návrh na zrušení zákazu stavění podaly dvě společnosti.

"Společnosti nakoupily za nemalé částky pozemky ve Špindlerově Mlýně a chtěly na nich stavět," shrnul důvody návrhu jejich zástupce Milan Podolec.

Není si ale úplně jistý, co bude pro investory dnešní rozhodnutí znamenat. Tvrdí ale, že stará uzávěra je méně přísná než nová, dnes zrušená. Umožňuje alespoň budování rodinných domů.

Město duchů

Radní chtějí přijetím omezujících podmínek pro stavebníky zabránit tomu, aby se Špindlerův Mlýn stal městem duchů, tedy místem, kde je plno jenom v hlavní sezoně a o svátcích, jinak většina rekreačních bytů je prázdná. "Mimo sezonu je na bytové domy tristní pohled, zejí prázdnotou," řekl starosta Bohumír Zeman.

To se ale nelíbilo podnikatelům, kteří stavět chtějí a radní zažalovali. A o jejich stížností na stavební uzávěru bude ve středu rozhodovat Nejvyšší správní soud.
 
Spor o stavební uzávěru ve Špindlerově Mlýně budou s napětím sledovat i radní v jiných lokalitách.

Stavební uzávěry totiž starostové považují za účinný nástroj k tomu, jak zabránit stavbám, které nechtějí- ať už jsou to dálnice, nové byty či domy.

Radnice se brání

Stavební uzávěra tak platí na většině území Krkonoš. Ke stejnému kroku se odhodlali také radní v Železné Rudě na Šumavě, jednom z nejvyhledávanějších míst pro stavbu víkendových domů v tuzemsku.

Pokud chtějí investoři dostat výjimku a stavět, musí radnici zaplatit.

"Aby investoři získali výjimku a stavební povolení, musejí se zavázat k věcnému břemeni. Městu musí platit 120 Kč/m2 ročně. V průměru tak vychází na byt pětistovka za měsíc," řekl starosta Michal Šnebergr.

Stavební uzávěra platí například v Říčanech. A obce stavební uzávěry vyhlásily také v lokalitách, kde nechtějí novou silnici nebo dálnici.

Stavební uzávěry tak vyhlásily města kolem plánované trasy dálnice D3 z Prahy na jihu Čech, obce u rychlostní komunikace R35 na Ústeckoorlicku a přes Český ráj.

Živelný vývoj

Příklad Špindlerova Mlýna navíc varuje a ukazuje, co může přinést živelná výstavba.

Podle platného územního plánu by kapacita ubytovacích zařízení ve Špindlerově Mlýně neměla překročit 9500 lůžek.

Už před dvěma lety se však jejich počet blížil k 11 000 a od té doby ve středisku přibyly další stovky nových postelí pro rekreanty.

Obec s asi 1300 stálými obyvateli se každou zimu mění ve dvacetitisícové město s ucpanými ulicemi a parkovišti. Mimo sezonu jsou rekreační byty většinou prázdné a apartmánové domy se mění v mrtvá sídliště.

Během posledních pěti let vzrostla cena u srovnatelných apartmánů ve Špindlerově Mlýně více než o 100 procent. Apartmány se tam dokonce prodávaly i za rekordních 100 000 Kč za metr čtvereční.

 

Právě se děje

Další zprávy