Soud osvobodil bývalé manažery IPB. Machinace nebyly

ves, aju
22. 4. 2008 11:10
Navýšení kapitálu z vlastních peněz nebylo trestné
Jan Klacek odchází osvobozen od soudu
Jan Klacek odchází osvobozen od soudu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Osm let po pádu Investiční a Poštovní banky se podařilo rozplést první z trestních kauz vedených proti jejímu bývalému vedení.

Dnes vyslechlo rozsudek sedm hlavních manažerů zkrachovalé banky v čele s Janem Klackem, Liborem Procházkou či Eduardem Onderkou.

A verdikt? Osvobozeni!

Jde o případ tak zvaných podřízených dluhopisů. Japonská investiční společnost Nomura se při privatizaci IPB zavázala navýšit její kapitál o šest miliard. Zjednodušeně řečeno jí na to půjčila z vlastních peněz právě IPB, a tudíž k reálnému navýšení kapitálu nedošlo.

Foto: Reuters
Čtěte souvislosti:
Pře kolem IPB mizí. Nomura stáhla žalobu na Brusel
Speciál: Nomura a české miliardy

V zásadě šlo o to, že banka v účetnictví měla vydávat vlastní dluh za cizí a neoprávněně si jej započítat do kapitálu. Ten tak byl navýšen, aniž byl kryt aktivy banky. Tím mohla činit IPB obchody, na něž neměla. Manažery tak žaloba obvinila z klamání akcionáře a účetních machinací.

Obhajoba uváděla, že jednak nešlo o trestné činy, a jednak transakci schvalovala centrální banka, tudíž nemohlo k žádným machinacím dojít.

"Nebylo prokázáno, že by žalované skutky byly trestnými činy," uvedla předsedkyně senátu soudu Jaroslava Lišková v odůvodnění s tím, že nebyl ani prokázán úmysl manažerů spáchat trestný čin.

"Znalci se navíc shodli, že jednáním obžalovaných nevznikla vůbec žádná škoda," dodala soudkyně.

Obžalované rozhodnutí senátu pražského městského soudu potěšilo. "Ta obvinění nebyla od začátku podložena žádnými právními důkazy," uvedl bývalý náměstek generálního ředitele IPB Libor Procházka. Byl prý nervózní, ale v osvobození doufal.

Soud zpochybnil znalce obžaloby

Znalecké posudky se pro posouzení deset let starých událostí staly klíčovými. Zatímco soudní znalce obhajoby soud označil jako "renomované znalce, profesory ekonomie na různých vysokých školách" u znaleckých posudků obžaloby vidí soud problémy.

Jeden z posudků soud odmítl jako podjatý. "Stejná společnost v deseti předchozích případech komerčně zpracovávala posudky pro Československou obchodní banku (ta v případu figuruje jako poškozený - pozn. red.)," vysvětlila soudkyně Lišková. Na druhém posudku od státní zástupkyně soudu vadila nedostatečná kvalifikace znalců. V týmu totiž nebyl specialista na bankovnictví, ale pouze znalkyně, která se specializuje na oblast účetnictví.

Lavice osvobozených, zleva sedí Jan Klacek, bývalý šéf IPB, Libor Procházka, hlavní stratég zkrachovalé banky a Aladár Blaas náměstek generálního ředitele.
Lavice osvobozených, zleva sedí Jan Klacek, bývalý šéf IPB, Libor Procházka, hlavní stratég zkrachovalé banky a Aladár Blaas náměstek generálního ředitele. | Foto: Ludvík Hradilek

Největší tuzemskou banku ČSOB, která IPB po krachu převzala a k trestní kauze se pak připojila s žádostí o náhradu škody, pak předsedkyně odkázala na občanskoprávní řízení.

"Nomura vítá rozhodnutí Městského soudu v Praze, kterým byl náš zaměstnanec Eduard Onderka, v plném rozsahu zproštěn obžaloby v souvislosti s vyšetřováním financování emise podřízených dluhopisů vydaných IPB v roce 1998. Nomura vždy tvrdila, že se Eduard Onderka nedopustil ničeho nezákonného," uvedla Pavlína Rieselová, mediální zástupkyně japonské skupiny Nomura.

V případu intervenoval i exministr Tlustý

Státní žalobkyně Darja Dunajová však v závěrečné řeči požádala než o podmíněné tresty a zákaz činnosti. Proti dnešnímu rozsudku Městského soudu se ještě může odvolat a lhůtu na rozmyšlenou přijala. Pokud se odvolá případ poputuje k Vrchnímu soudu v Praze.

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

"Považuji za podstatné, že soud uznal, že se dané skutky staly. Záleží pak na právním posouzení, zda jde o trestné činy, což podle mě není tak jednoznačné, jak uvedl soud," řekla po líčení Dunajová.

Do trestní kauzy a i dalších sporů vedených kolem padlé IPB se pokusil zasáhnout bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Ten po uzavření smíru s Nomurou adresoval soudcům i státním zástupcům zabývajícím se spory kolem IPB dopis, v němž uváděl, že stát se činy Nomury necítí poškozen a tudíž kde není poškozeného, nemohl být spáchán trestný čin.

"Dopis jsem dostala, přečetla a nijak můj postup neovlivnil," reagovala státní zástupkyně na dotaz Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy