Soud: Nový majitel o přeprodaný majetek přijít nemůže

Tomáš Fránek
31. 10. 2007 18:15
Sporný případ autoklubu v Desné rozdělil soudce
V okolí Ústavního soudu se denně schází mnoho Brňanů při čekání na tramvajové zastávce Česká.
V okolí Ústavního soudu se denně schází mnoho Brňanů při čekání na tramvajové zastávce Česká. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Lidé, kteří v dobré víře nakoupili nemovitosti, se nemusí obávat toho, že o svůj majetek přijdou v případě, že se stane neplatnou smlouva o prodeji mezi předchozími dvěma majiteli domů nebo dalších budov.

Takový je verdikt Ústavního soudu, který posuzoval návrh soudců Nejvyššího soudu na zrušení paragrafů upravující tuto oblast.

Jde o verdikt velmi významný.

Nejednoznačný zákon

Soudy v Česku řeší stovky případů, kdy původní majitelé odstoupili kvůli různým důvodům od uzavřených smluv a chtějí zpět majetek, který už mezitím od kupujících získali další vlastníci.

A to byl i třináct let starý případ, kvůli kterému jeden ze senátů Nejvyššího soudu navrhl ústavním soudcům zrušení příslušného a podle jejich názoru dvojí výklad umožňujícího paragrafu občanského zákoníku.

Firma totiž už v roce 1993 prodala nemovitosti Autoklubu Desná v Jizerských Horách jiné společnosti za 75 tisíc korun.

Kupující ale se souhlasem původního vlastníka převedl majetek další firmě, a to za 142 tisíc korun.

Původní majitel ale od smlouvy odstoupil kvůli tomu, že nedostal peníze za prodej a uvedl, že se tak obnovilo jeho vlastnické právo a chtěl budovy zpět.

Případ tak doputoval k Nejvyššímu soudu. Jeho soudci ale nebyli v posuzování podobných případů jednotní.

Ochrana zajištěna

Podle sjednocujícího stanoviska velkého senátu Nejvyššího soudu v případě odstoupení od smlouvy mezi prodávajícím a kupujícím totiž zaniká i vlastnické právo dalších, nových majitelů nemovitostí.

S tím ale malý senát Nejvyššího soudu nesouhlasil a obrátil se na ústavní soudce.

Ti sporný paragraf sice nezrušili, není podle nich v rozporu s ústavou i když je možné celou problematiku upravit jasněji.

Ústavní soudci ale jednoznačně řekli, že lidé, kteří majetek nakoupili v dobré víře, o něj nemohou přijít.

"Odstoupením od smlouvy se smlouva od počátku ruší, avšak pouze s účinky mezi jejími účastníky. Vlastnické právo dalších nabyvatelů požívá ochranu v souladu s Listinu lidských práv a nezaniká," uvedli ústavní soudci.

Pokud podle ústavních soudců platil opačný postup, noví majitelé by si nemohli být jisti svým vlastnictvím

 

Právě se děje

Další zprávy