Soud: Nemeth v kauze IPB nepodváděl

Adam Junek a ČTK
11. 4. 2006 13:10
Praha - Právník Věslav Nemeth dnes vyslechl osvobozující rozsudek. Na dalších sporech vedených v kauze IPB to však nic nemění.

Pražský městský soud ho zprostil Nemetha obžaloby, která jej kvůli sedmimiliardové pohledávce vůči zkrachovalé Investiční a poštovní bance (IPB) vinila z pokusu o podvod. Nemethovi hrozilo pět až 12 let vězení.

Proti dnešnímu verdiktu se lze odvolat k pražskému vrchnímu soudu.

Nemeth v listopadu 1998 uzavřel s IPB smlouvu o poskytování právních služeb, která popisovala metodu vyvádění aktiv mimo banku. Kdyby IPB použila Nemethův nápad bez jeho vědomí, měla mu zaplatit pokutu ve výši deseti procent z převáděné částky.

Když IPB později část majetku převedla do "daňového ráje" na Kajmanské ostrovy, advokát se začal domáhat penále za "ukradené know-how". Postupně je navýšil ze tří na sedm miliard korun.

Nemeth pohledávku uplatnil u nástupkyně IPB - Československé obchodní banky (ČSOB), která ji neuznala a podala trestní oznámení.

"Dnešní rozhodnutí neměnípostavení stran u dalších soudů. Obchodní spory ohledně této smlouvy už jsou pravomocně rozhodnuté a nejsou v rozporu s dnešním rozhodnutí," sdělil deníku Aktuálně.cz mluvčí ČSOB Milan Tománek.

V obchodním sporu podle něj soud rozhodl, že smlouva sice existovala, ale byla neplatná, protože byla v rozporu s českým právem. "Dnešní rozhodnutí v zásadě mimo jiné uznává, že smlouva existovala, což obchodní soud nespochybnil," dodal Tománek.

Podobně hovořil i právní zástupce Nemetha Jiří Teryngel. "Předběžně jsme soud žádali, aby rozhodl pouze, zda došlo k uvedení v omyl, což nedošlo. O platnosti či existenci smlouvy jsme rozhodnutí nechtěli. ČSOB to tak při vzájemných sporech využít nemůže. A my toto rozhodnutí také používat nebudeme," uvedl pro deník Aktuálně.cz.

Podle obžaloby se Nemeth pokusil banku podvést, protože údajně věděl, že pohledávka u ČSOB kvůli neuhrazené smluvní pokutě nemohla vzniknout.

Podle žalobkyně musel Nemeth vědět, že jeho projekt pro IPB byl velmi obecný, a nepodléhal tak ochraně know-how. Banka zároveň tvrdí, že IPB Nemethův projekt nepřevzala, že restrukturalizace nebonitních a nelikvidních aktiv byla provedena jiným způsobem.

Když IPB zkrachovala, Nemeth převedl pohledávku na společnost Goldfund Financial se sídlem v USA, která ji rozdělila na díly a prodávala dlužníkům IPB. Ti části Nemethovy pohledávky se slevou odkoupili a s jejich pomocí mazali své staré závazky. Za Nemethovy pohledávky zaplatili zlomek jejich skutečné hodnoty, v plné výši je pak ale započítali vůči svým dluhům u IPB.

ČSOB odmítá takzvanou Nemethovu pohledávku uznat. Loni jí dal za pravdu i civilní soud, který označil smlouvu mezi Nemethem a IPB za neplatnou. Pohledávka tak prý neexistuje.

Nemeth patří i k obžalovaným v kauze zkrachovalé Moravia banky. Evropský soud pro lidská práva před časem podle tisku přiznal Nemethovi kvůli průtahům v kauze náhradu ve výši zhruba 270 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy