Soud kolem Hyundai na Moravě nebude, firma přidá peníze

Tomáš Fránek
31. 8. 2008 11:47
Ekologové souhlasí s mimosoudním vyrovnáním
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Ostrava - První žalobu, která padla v souvislosti s expanzí korejských firem na severu Moravy, soud projednávat vůbec nebude.

Mezi právníky z Ekologického právního servisu a korejskou společností Dymos totiž došlo k mimosoudnímu vyrovnání.

Součástí dohody je i to, že korejská firma bude v Nošovicích investovat dalších deset milionů korun do energetických úspor a připraví protihluková opatření.

Právníci programu Garde Ekologického právního servisu v červnu podali žalobu proti stavebnímu povolení pro továrnu společnosti Dymos, která bude postavena vedle automobilky Hyundai v průmyslové zóně v Nošovicích a které již potvrdil Moravskoslezský kraj.

Sklad nebezpečných chemikálií

Firma podle právníků porušila zákon, úřady její počínání schválily. Dymos, který bude vyrábět autosedačky pro Hyundai a plánuje zaměstnat asi tisíc lidí, si v rámci stavebního řízení totiž nechal posoudit pouze provoz montovny autosedaček.

Až po vydání stavebního povolení však Dymos prostřednictvím automobilky Hyundai, která je investorem české továrny, ohlásil, že v továrně rozšíří výrobu, když do již povolené stavby hodlá nově umístit také linku na výrobu polyuretanových výplní sedaček a vedle ní externí sklad nebezpečných chemických látek.

A to je podle ekologických právníků pro životní prostředí nebezpečná produkce.

Krajský soud v Ostravě už v červnu 2008 žalobě přiznal odkladný účinek, firma nesměla stavět. Zástupci korejské firmy se ale na ekologické právníky obrátili se žádostí o mimosoudní vyrovnání.

Ekologové po prověření situace přímo na místě na dohodu přistoupili. Firma se v dohodě zavázala investovat peníze do eneregetických úspor a na základě akustické studie udělá opatření proti hluku. V dohodě jsou také zakotveny pokuty v případě, že firma svoje závazky nesplní.

Pokuty za neplnění

"Důležitým aspektem pro naše rozhodnutí bylo také to, že nás Dymos přesvědčil o tom, že jeho úmyslem skutečně nebylo obcházet zákony České republiky. V neposlední řadě bylo významné to, že Dymos přijmul náš požadavek na vysokou smluvní pokutu v případě, že své závazky nedodrží," uvedl právník Pavel Franc.

Ekologický právní servis už proto žalobu stáhl.

Právníci opakovaně upozornili, že automobilka Hyundai ve snaze postavit svoji továrnu co nejrychleji v Nošovicích nezákonně - v rozporu se stavebním povolením - měnila parametry svých staveb. Firma nečekala na souhlas stavebního úřadu a změny na stavbě uskutečnila. Za to dostala milionové pokuty, stavby ale byly dodatečně povoleny.

Problémy mají i další korejské firmy.

Společnost Mobis Automotive Czech, která bude dodávat nošovické automobilce Hyundai podvozky, nápravy a další automobilové komponenty, také podle zjištění stavebního úřadu budovala svou továrnu v areálu nošovické průmyslové zóny v rozporu se zákonem.

 

Právě se děje

Další zprávy