Soud, kde vyhrála Nomura, řeší opět české miliardy

Adam Junek
30. 1. 2008 10:35
Arbitři v Londýně rozhodnou spor o Union Bance
Ministr financí Miroslav Kalousek na klubu KDU-ČSL
Ministr financí Miroslav Kalousek na klubu KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nepěkné vzpomínky má Česká republika na londýnský arbitrážní soud. Právě u něj prohrála arbitráž s japonskou skupinou Nomura kvůli krachu IPB. A zde se řeší další bankovní krach v Česku.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz se právě v Londýně, kde se ještě rozhoduje o odškodném pro Nomuru, rozeběhla arbitráž s nizozemskou společností Invesmart.

Ta požaduje po Česku náhradu přes sedm miliard korun za krach Union Banky v roce 2003.

"V prosinci byla oficiálně podána žaloba. Nyní běží lhůta sto dní na podání odpovědi. Hlavní slyšení pak bude v listopadu," uvedl pro deník Aktuálně.cz Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí na povel odbor, který řeší arbitráže.

Že Londýn bude tvrdý oříšek, si uvědomuje. "Narozdíl od soudu s Nomurou nehodláme ponechat nic náhodě. Sehnali jsme si nejlěpší experty, jaké kdy Česko mělo. Také přivedeme více svědků," vysvětluje. Podle něj přislíbil vypovídat někdejší ministr financí Bohuslav Sobotka nebo také guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, který u pře s Nomurou chyběl.

Invesmart staví žalobu na česko-nizozemské smlouvě o podpoře a vzájemné ochraně investic, uzavřené před 15 lety. O arbitrážích na společnost mluvila již před čtyřmi lety.

V roce 2003 koupila nizozemská firma 70 procent Union banky. Mimořádná valná hromada jí krátce na to přisoudila 65 milionů jako náhradu nákladů spojených se vstupem do banky. Ta poté přišla o licenci a skončila v konkurzu, kam ji poslal soudce Jiří Berka.

V kauze Union banky už kriminalisté obvinili celkem devět lidí, že nevýhodnými obchody připravili banku téměř o tři miliardy korun. Šéfa Invesmartu Paola Catalfama stíhá česká policie od roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy