Soud: I za méně zničený život náleží vysoké odškodnění

Tomáš Fránek
3. 5. 2013 6:02
Úraz zásadně omezil uplatnění dívky ve všech sférách života, rozhodl Nejvyšší soud

Brno - Mimořádně vysoké odškodnění může lidem náležet i v případě, že po úrazu v dětství nemají trvale vážné zdravotní problémy, jsou soběstační a úspěšně vystudovali vysokou školu.

Pokud se totiž nemohou věnovat aktivitám, které pro ně před úrazem byly významné, jako například sport či kulturní činnost, nejde o běžný zásah do života, ale o krok mimořádný s vážnými důsledky zohledněnými i ve výši odškodného. Nemusí přitom jít pouze o aktivity na vrcholové sportovní nebo umělecké úrovni.

Rozhodl o tom Nejvyšší soud v důležitém verdiktu, kterým stanovuje mantinely i pro další podobné případy.

Dívku zranil disk při atletice

V roce 2002 zasáhl tehdy třináctiletou dívku při atletických závodech do hlavy disk, když na stadionu pracovala jako členka technické čety. Disk způsobil dívce tříštivou zlomeninu kosti lebeční, lékaři ji museli operovat.

Po lékařském zákroku jí zůstala jizva, ale naštěstí nedošlo k poškození centrálního nervového systému. Úraz nicméně zanechal psychické stopy, dívka se musela léčit u psychologů a stále bere léky. Podle lékařů trpí bolestmi hlavy, závratěmi a strachem z pádu. Přestala sportovat a vede minimální společenský život.

Žena proto zažalovala pořadatele atletické soutěže, kterým byl TJ Sokol Opava. Chtěla vysoudit odškodnění ve výši jednoho milionu korun.

Nejdříve uspěla alespoň z poloviny. Okresní soud v Opavě přiznal ženě nárok na 483 tisíc korun. To je sice výrazně méně, než požadovala, nicméně přesto jde o zhruba dvojnásobek částky, kterou mohla dostat podle bodového ohodnocení posuzujícího závažnost poškození zdraví.

Nijak ji to nevyřadilo?

Odvolací Krajský soud v Ostravě pak ale odškodnění snížil na 242 tisíc. Podle něj není důvod pro mimořádné navýšení "tabulkové částky" za ztížení společenského uplatnění.

„I když věk, ve kterém dívka úraz utrpěla, byl nízký a důsledky úrazu bude muset snášet dlouhou řadu let, nelze odhlédnout od toho, že omezení ji s výjimkou aktivního sportu ze života nijak nevyřadilo, žije plnohodnotný život, byť s nutností medikace, proto je základní výměra náhrady za ztížení společenského uplatnění dostačující," konstatovali soudci.

Žena se proto obrátila na Nejvyšší soud. „Úraz, který utrpěla v dětském věku, zásadně omezil její uplatnění ve všech sférách života, především ji pak zcela vyloučil z aktivního sportovního života, který před úrazem vedla," argumentovali její advokáti. "V tak nízkém věku lze těžko očekávat mimořádnou kvalitu života v době před úrazem, když byla na začátku života, veškeré aktivity měla před sebou, a nelze vyloučit, že by v některém oboru dosáhla mimořádnosti," dodali.

Nemůže sportovat a žít naplno

A Nejvyšší soud nyní ženě vyhověl. Zvýšené odškodnění podle něj přichází v úvahu ve výjimečných případech, kdy jsou možnosti poškozeného uplatnit se v životě velmi výrazně omezeny či zcela ztraceny. Bodové hodnocení je přitom jenom základním východiskem pro stanovení výše odškodnění.

Podle soudců se mimořádné zvýšení odškodnění v rozhodovací praxi Nejvyššího i Ústavního soudu neomezuje pouze na případy vysoké a mimořádné úrovně předchozího uplatnění poškozeného ve společnosti.

„Přiznává i v případech, kdy úroveň kulturních, sportovních a jiných aktivit poškozeného před vznikem škody nebyla vysoká, tedy když nešlo o špičkové umělce či vrcholové sportovce," rozhodli soudci.

Připomněli, že v posuzovaném případu se mladá žena před úrazem velmi aktivně věnovala sportu - atletice, plavání a volejbalu -, úspěšně reprezentovala školu a zamýšlela studovat sportovní gymnázium. A nyní může sportovat jenom velmi omezeně a má zdravotní problémy - takže nemůže žít naplno.

„Jestliže byl sport již v dětském věku její významnou životní hodnotou a po úrazu je v aktivní činnosti v tomto směru velmi výrazně omezena, je nutno dovodit, že trvalé poškození zdraví vyřadilo dívku z řady činností, kterými se mohla zabývat. Nejde proto jen o běžný zásah do dosavadního způsobu života, nýbrž vzhledem k věku a šíři dosavadních aktivit, které byly pro žalobkyni prioritní, se již jedná o dopad vykazující rysy mimořádnosti," uvedli soudci Nejvyššího soudu.

„Okolnost, že kromě psychických následků nemá jiné zdravotní problémy, je soběstačná, vystudovala úspěšně střední i vysokou školu, přitom závěr o výjimečnosti případu hodného mimořádného zřetele nevylučuje," dodali.

Stanovisko Nejvyššího soudu je závazné. Krajský soud v Ostravě nyní musí stanovit odškodnění ve výši, která zohlední věk i ztrátu sportovního potenciálu mladé ženy.

 

Právě se děje

Další zprávy