Součková si na verdikt počká do září

aju, ČTK
7. 8. 2006 13:00
Praha - Minimálně do září si bude muset exministryně zdravotnictví Marie Součková počkat na verdikt o vině či nevině v kauze Diag Human.

Po tříměsíční pauze svědčili další úředníci, u nichž se předpokládalo, že by mohli něco vědět o uzavření smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, firmou Diag Human.

Součková je obžalovaná ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Měla uzavřít nevýhodnou smlouvu mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, firmou Diag Human.Údajný originál smlouvy předložil před třemi měsíci Nováček, ministerstvo svou kopii nemůže najít.

Podle Nováčkovy smlouvy náležela právníkovi za zastupování státu desetimilionová odměna. Téměř celou sumu také od ministerstva na dvě faktury dostal. Dalších deset milionů korun měl Nováček dostat při vypovězení smlouvy. Kdyby Nováček za stát spor s Diag Human vyhrál, obdržel by podle údajného originálu smlouvy 170 milionů korun.

Součková ale tvrdí, že smlouvu v takovém znění nikdy nepodepsala, že list s touto částkou byl do smlouvy dodatečně vložen.
"Smlouva, kterou já jsem podepsala, neobsahovala částku 170 milionů korun," řekla.

Dvaapadesátileté Součkové hrozí tři až deset let vězení. Nováček zase čelí kvůli smlouvě kárné žalobě České advokátní komory.

Čeká se na posudek

Dnešní výpovědi svědků však žádný zvrat v případu nepřinesly, podle žalobce Kamila Švece výslechy potvrdily oprávněnost obžaloby.

Na obou fakturách, které se Nováčkovi proplácely, bylo uvedeno "souhlasím, dr. Součková", uvedla před Obvodním soudem pro Prahu 2 referentka právního odboru Jitka Veverková. Trestní senát se s pomocí její i dalších svědků snažil rozplést systém pravidel a vnitřního řádu ministerstva pro nakládání s fakturami a kontrolu oprávněnosti jejich proplacení.

Z výslechů vyplynulo, že obvyklý postup možná existoval, ne vždy byl však dodržován. V těchto případech oprávněnost vyplacení částky nikdo nekontroloval, prohlásila po zhlédnutí kopií Nováčkových faktur odsouhlasených Součkovou zástupkyně ředitele ministerského právního odboru Lenka Arnoštová.

Soud tak s "napětím" očekává výpověď kriminalistického experta. Toho soudkyně přizvala před třemi měsíci, aby prověřil tvrzení Součkové, že smlouva je podvrh. Má vypracovat posudek, který zhodnotí každou stránku smlouvy. Posudek však nebyl do dnešního dne k dispozici a soud tak musel jednání přerušit až do 7. září.

Součková není jediná

Soud minulý měsíc začal řešit kauzu dalšího exministra, Vladimíra Mlynáře. Stíhán je kvůli spornému založení společnosti Testcom servis.

Bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář dnes před soudem zopakoval, že je nevinen. "Cítím se plně nevinen v rozsahu obžaloby a pokusím se to soudu doložit," zahájil svou výpověď u pražského městského soudu.

Spolu s exministrem čelí obžalobě také šéf společnosti Testcom servis a exředitel České televize Dušan Chmelíček a náměstek Testcomu Vít Novotný.

Mlynářův příběh se začal odvíjet poté, co ještě coby ministr informatiky nechal založit společnost Testcom servis a převedl na ni provoz Portálu veřejné správy. Podle závěrů policie tím porušil zákon, protože k vytvoření společnosti neměl předchozí souhlas vlády. A stát a jeho příspěvkové organizace nesmějí zakládat obchodní společnosti bez "posvěcení" kabinetu.

Mlynář se Součkovou nejsou prvními polistopadovými ministry, kteří stanuli před soudem. Prvním byl sociálnědemokratický ministr financí Ivo Svoboda, který si od loňska odpykává ve vězení pětiletý trest za vytunelování mělnické firmy Liberta.

 

Právě se děje

Další zprávy