Solární podvody: Inspekce udělila pokuty za 10,5 milionu Kč

ČTK ČTK
20. 6. 2014 20:00
Při kontrole solárních elektráren objevila několik případů, které lze označit jako podvod nebo dotační podvod.
Inspekce přišla u solárních elektráren na podvody a dotační podvody.
Inspekce přišla u solárních elektráren na podvody a dotační podvody. | Foto: Reuters

Praha - Státní energetická inspekce (SEI) kontrolovala loni a na počátku letošního roku podporované zdroje energie. Zaměřila se mimo jiné na fotovoltaické elektrárny, kterým udělila pokuty dohromady za 10,5 milionu korun, sdělil Miroslav Kynčl z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

SEI při kontrole solárních elektráren objevila několik případů, které lze označit jako podvod nebo dotační podvod. Ty byly předány státnímu zastupitelství. V jednom případě vznikla škoda zhruba 23,5 milionu korun.

Inspekce kontrolovala také bioplynové stanice, zaměřila se hlavně na využití alespoň deseti procent užitečného tepla při výrobě elektřiny. Ze 116 výrobců jich 12 limit nedodrželo, ukončeno ještě nebylo 14 kontrol. Pokuty za milion korun pak SEI udělila při kontrolách kombinované výroby elektřiny a tepla a obnovitelných a druhotných zdrojů.

Až 55 obchodů podle inspekce nesprávně označuje elektrické spotřebiče uváděné na trh energetickými štítky. V budoucnu by se SEI chtěla kvůli štítkování více zaměřit na internetové prodejce, kteří představují až 60 procent objemu prodeje.

Inspekce odhalila nedostatky i u průkazů energetické náročnosti staveb. Kontrolovala jich více než 1000. Často například chybí závěrečné hodnocení energetického specialisty. SEI v takovém případě neuděluje ve správním řízení pokutu, ale průkaz vrací stavebníkovi k dopracování.

Kontrolou prošly i některé kotle, klimatizační a otopné systémy. "Nejčastějšími porušeními zákona byla absence kontroly energetického specialisty a absence regulačních ventilů na radiátorech v budovách, přestože povinnost instalovat regulační techniku na radiátorech trvá již řadu let," uvedla SEI.

Za porušení zákona udělila inspekce loni pokuty za více než 600 000 korun, letos zatím zhruba za 39 000 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy