Solární Klondike, elektrárna bez kolaudace dodává proud

Pavel Baroch, Karel Toman
4. 2. 2011 11:45
Už hotová elektrárna připojena nebyla, jiná, bez kolaudace, dodává proud
Foto: Jan Langer

Bystřice pod Hostýnem/Jihlava - Starostí kolem fotovoltaických elektráren českým úřadům valem přibývá.

Zatímco plánovanou fotovoltaickou elektrárnu ve Středních Čechách odmítly ČEZ  a Energetický regulační úřad (ERÚ) připojit a její majitelé je teď za to žalovali, a připojena není ani už hotová elektrárna u Hradce Králové, na druhém konci republiky na Moravě dodává od konce roku 2010 do sítě proud solární elektrárna, která ještě ani nepožádala o kolaudaci.

"Nedokončené elektrárny, které neměly být připojeny, připojeny byly. A ty, co jsou dávno hotové, připojeny nebyly," shrnuje podstatu rýsujícího se českého solárního paradoxu mluvčí České fotovoltaické asociace Jan Hlaváč.

Věc se ale podle něj těžko prokazuje. Stejně jako zvěsti o údajných masových přesunech solárních panelů z už hotových elektráren na elektrárny dokončované.

Oboje ale ERÚ podle svých slov prověří. Čtvrteční zatčení tří úředníků ERÚ podezřelých z přijetí úplatku ale naznačuje, že konec roku 2010 byl v místní fotovoltaice nejspíš opravdu divoký.

E.on elektrárnu připojit stihl

ČEZ a ERÚ zdůvodnili v březnu odmítnutí připojení elektrárny v Malé Hraštici mezi Prahou a Příbramí tím, že by hrozila přetížením přenosové soustavy. Firmě teď kvůli tomu hrozí krach.

U elektrárny v Bystřici pod Hostýnem to zjevně roli nehrálo a E.on ji připojil pět dní před koncem roku. Zjistit, jestli tato elektrárna funguje legálně, však není snadné. Neví to zatím ani ERÚ.

"Provozovatel elektrárny ještě ani o kolaudaci nepožádal," potvrdila vedoucí stavebního úřadu v Bystřici pod Hostýnem Ludmila Dostálová. Proud však elektrárna o slušném výkonu 1,3 megawatt do sítě už dodává.

"První paralelní připojení za účasti provozovatele distribuční soustavy, tedy společnosti E.on Distribuce, bylo provedeno dne 27. prosince 2010," sdělila mluvčí E.onu Božena Herodesová.

Elektrárna patří firmě Sjuko. Když firma koncem listopadu poprvé žádala o připojení do sítě, ještě všechna lejstra, která od ní E.on potřeboval, neměla. Dodala je až 9. prosince a E.on měl od té doby 30 dní na to, aby elektrárnu připojil.

Firmě Sjuko tak hrozilo, že nestihne elektrárnu připojit do konce roku a minou ji tak štědré výkupní ceny, které se Silvestrem 2010 skončily. E.on však její nezkolaudovaný solární park stihl připojit ještě pět dní před koncem roku.

Papírově "sedět" může i elektrárna bez kolaudace 

Papíry přitom měla firma Sjuko v pořádku i podle ERÚ.

"V řízení o udělení licence žadatel předložil povolení zkušebního provozu na dobu šesti měsíců. Jestli je elektrárna připojená, nevíme, tato otázka se v licenčním řízení nezkoumá," sdělila mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová.

Když se ale v půli prosince začal o věc zajímat regionální týdeník, ERÚ raději na elektrárnu poslal Státní energetickou inspekci (SEI). "Výsledek šetření SEI zatím nemáme k dispozici," dodala mluvčí ERÚ.

Podle Jana Hlaváče to ještě neznamená, že elektrárna v Bystřici funguje nelegálně.

"Někdy se to řeší tak, že se zprovozní prozatímně jen část elektrárny a kolaudační rozhodnutí se provozovatel snaží získat dodatečně," potvrdil ředitel odboru licencí na ERÚ Luděk Pražák.

"My tady ale máme minimálně jeden projekt, kde jsme přesvědčeni, že ta elektrárna byla připojena a teprve teď se dodělává," tvrdí mluvčí fotovoltaické asociace. Bez důkazů ale nechce uvést, o kterou elektrárnu jde.

Prokázat je to totiž podle něj velmi těžké. Podobně jako s často slýchaným podezřením, že firmy před koncem roku posílaly fotovoltaické panely z hotových elektráren na nedokončené, aby je stihly připojit.

ERÚ prověří i solární "Škatule hejbejte se"

"Je strašně těžké sehnat odborníka, který je ochoten vystoupit z anonymity a říct: ano, to co vidíte na fotkách, je nedostavěná elektrárna, která neměla být připojena. My jsme takového zatím nenašli, protože ti lidi působí na malých obvodech, a když něco takového udělají, profesně se tím poškodí," vysvětlil Hlaváč.

Náš server před časem informoval o tom, že koncem roku kompletně zmizelo 25 tisíc panelů z šesté největší solární elektrárny v Česku v majetku firmy REN Power ve Velkých Těšanech na Kroměřížsku. Majitel elektrárny i dodavatel panelů to tehdy vysvětlovali jako reklamaci panelů, které vykazují nepevnosti a hrozí jim proto poškození sněhem.

Diskusi tehdy zaplavily názory čtenářů, že jde o "škatule hejbejte se" se solárními panely mezi hotovou a nějakou dokončovanou spřízněnou elektrárnou, ovšem bez důkazu.

"Na to se podíváme," slibuje ředitel odboru licencí na ERÚ Luděk Pražák.

 

Právě se děje

Další zprávy