Solární byznys už tolik nevynáší, firmy přichází o zisk

ČTK ČTK
24. 7. 2012 11:11
Největší tuzemský výrobce solárních panelů ukončuje výrobu a propouští
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Státní zásahy do fotovoltaického sektoru a také asijská konkurence způsobují vážné ekonomické problémy řadě firem v tuzemském solárním sektoru. I ty největší podniky v oboru propouštějí a jejich dřívější zisky významně klesly nebo se proměnily ve ztráty. Vyplývá to ze zjištění agentury ČTK mezi společnostmi.

Mezi významné firmy v tuzemském solárním sektoru patří například česká pobočka společnosti Fronius. Dodává nabíjecí systémy, svařovací techniku a další zařízení pro fotovoltaické elektrárny. Její zisk se loni snížil na 13,8 milionu korun z předloňských 57,3 milionu Kč.

V roce 2010 Fronius ještě těžil z tuzemského solárního boomu a utržil téměř 1,4 miliardy korun. Loni se tržby snížily na 741 000 Kč. Firma tak výrazně zaostala za plánovanou výrobou.

Do vážných problémů se letos dostal největší tuzemský výrobce solárních panelů Schott Solar CR ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Nyní ukončuje výrobu a propustí kolem 500 lidí. Firma již nemohla konkurovat poklesu cen panelů od asijských výrobců, které jsou až o desítky procent levnější. Tento problém mají také výrobci panelů v dalších evropských zemích.

Asijští výrobci jsou levnější

Podle předsedy představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) Petra Klimka je nutná restrukturalizace a konsolidace fotovoltaického sektoru, aby byl konkurenceschopný vůči asijským výrobcům. "Následně by potom byla velmi vhodná podpora ze strany EU, která by stejně jako třeba USA měla čelit dumpingovým cenám čínských státem dotovaných výrobců například celními opatřeními," řekl Klimek.

Podívejte se, jak se likviduje solární elektrárna:

Potíže se netýkají jen výrobců solární techniky, ale také provozovatelů solárních elektráren. Například Photon Energy s fotovoltaickými zdroji v Česku i v zahraničí po předloňském zisku 436 milionů korun loni skončil ve ztrátě 39 milionů korun. Tržby se propady ze 2,5 miliardy Kč na loňských necelých 650 milionů korun.

Negativní ekonomický dopad na tuzemské fotovoltaiky loni alespoň zmírnily příznivější přírodní podmínky. "Předchozí rok byl nadměrně slunečný," sdělila Zuzana Musilová z CZEPHO. Letos již výrobci solární energie vyšší produkci nečekají, přestože přibyly nové zdroje.

Už jen malé zdroje

Podle CZEPHO má finanční problémy i řada provozovatelů solárních elektráren malé a střední velikosti. Ti se potýkají zejména s 26procentní daní na fotovoltaické zdroje, kterou stát zavedl kvůli zdražování elektřiny. "Fotovoltaika, která jim měla snížit výdaje, je teď jejich noční můrou. Elektrárnu totiž musí každý rok dotovat až miliony korun," uvedla nedávno solární asociace.

Solární elektrárny v roce 2010 zažily boom kvůli výhodné finanční podpoře. Jejich instalovaný výkon za rok vzrostl čtyřnásobně na téměř 2000 MW. Hrozilo kvůli tomu výrazné zdražení elektřiny, vláda proto zavedla opatření, která omezila podporu a výhodnost provozování solárních zdrojů. Od začátku roku 2011 je možné připojovat jen malé střešní elektrárny do 30 kW a instalovaný výkon nyní roste jen velmi pozvolna.

 

Právě se děje

Další zprávy